Ce este tartrul? Este un depozit organo-mineral care apare la orice tip de dinţi şi la orice vârstă. Tartrul reprezintă piatra care se formează pe suprafaţa dinţilor. Apare în general la persoanele cu o igienă orală precară, iar culorile variază de la galben deschis la maro. Spălatul pe dinţi şi folosirea aţei dentare nu sunt de ajuns pentru a înlătura placa dentară şi tartrul. Află cum poţi avea dinţi sănătoşi în mod natural. Atunci când mănânci, particule de mâncare sau de zahăr rămân între dinţi, iar singura metoda prin care le poţi înlătura este să te speli pe dinţi după fiecare masă. În caz contrar, resturile rămân acolo, iar cu timpul se transformă într-o placă plină de bacterii, care se întăreşte şi devine tartru.

Tartrul şi placa bacteriană sunt extrem de nocive pentru dinţii, duc la apariţia cariilor şi distrug smalţul dinţilor. Acest depozit organo-mineral este de două tipuri: supragingival, unde poate fi observat, şi subgingival, care nu se vede cu ochiul liber. Acesta din urmă este cel mai periculos şi poate duce chiar la pierderea dinţilor, dacă nu este înlăturat. Metode naturale de înlăturare a tartrului

Poţi folosi câteva remedii naturale pentru înlăturarea tartrului.

O dată pe săptămână, spală-te pe dinţi cu un amestec din 3 linguri de bicarbonat de sodiu şi o lingură de sare. Această soluţie nu va înlătura, însă, tartrul subgingival.

Consumă fructe şi legume tari, precum mărul sau morcovul, care vor înlătura particulele de mâncare care s-au adunat pe dinţi. În plus, acestea conţin o mulţime de vitamine şi minerale ce vor scădea riscul apariţiei bolilor gingivale.

Mănânc fructe acre. Acidul din fructe precum lămâia sau grapefruit te vor ajuta să previi placa şi tartrul în mod natural, pentru că interacţionează cu bacteria şi o ucid. Aceste fructe conţin, de asemenea, agenţi de înălbire, însă trebuie consumate cu moderaţie, pentru a nu afecta smalţul dinţilor.

Renunţă la ţigări. Ţigările şi produsele care conţin tutun conţin o substanţă care se transformă în placă bacteriană şi tartru. Renunţă la ţigări, dacă vrei să ai dinţi sănătoşi.

Foloseşte zilnic aţă dentară. Periuţa de dinţi nu reuşeşte să ajungă între dinţi, motiv pentru care trebuie să apelezi şi la aţa dentară. Fă-o cel puţin o dată pe zi, pentru a preveni blocarea resturilor de mâncare între dinţi. Spală-te pe dinţi de cel puţin două ori pe zi! Astfel vei înlătura resturile de mâncare care îţi pot afecta dinţii. (CC)