Volodimir Zelenski îşi doreşte ca războiul cu Rusia să fie ultimul conflict armat pe care statul condus de el să îl parcurgă. De aceea, preşedintele ucrainean a înaintat o propunere neaşteptată către statele aflate la graniţa cu Ucraina, printre care se regăseşte şi România. Documentul pe care Zelenski vrea să îl semneze cu restul ţărilor vecine ar urma să stabilească unele garanţii de securitate.

„După acest război, nu mai vrem să luptăm şi asta ar trebui să fie fixat într-un document, cu ţări serioase, cu vecinii noştri, pentru că vezi ce vecini avem”, a transmis preşedintele Zelenski în cadrul unei conferinţe recente de presă.

Şeful statului ucrainean a menţionat că documentul ar trebui să cuprindă „toate garanţiile de securitate pentru statul nostru”. O astfel de asigurare pentru securitate a fost solicitată de Ucraina şi în cadrul conflictului cu Rusia. În timp ce Moscova doreşte ca statul ucrainean să devină unul neutru pentru a înceta ostilităţile, Ucraina cere garanţii concrete de securitate.

În contextul în care preşedintele Zelenski a apreciat de nenumărate ori susţinerea statelor vecine pentru cetăţenii ţării sale, România demonstrează că este un sprijin real pentru Ucraina. Măsura recentă adoptat de Guvern este menită să sprijine aproximativ 15.000 de cetăţeni străini sau apatrizi din zona conflictului armat din statul ucrainean, timp de 60 de zile. Deocamdată, bilanţul refugiaţilor din ţara noastră a ajuns, până vineri la miezul nopţii, la 380.866 cetăţeni ucraineni intraţi în România şi 304.156 cetăţeni ucraineni care au ales să părăsească ţara noastră.