Cunoscuţi în popor şi sub denumirea de „dorobanţi”, „balatruci”, „pietre vii” sau „pietre care cresc după ploaie”, trovanţii au forme bizare, sferice sau elipsoidale, şi mărimi diferite, de la câţiva centimetri până la câţiva metri. Cum este posibil ca aceste pietre să crească şi să se mişte.
Câmpul cu trovanţi din Costeşti este uşor de reperat de către toţi cei care au drum spre Târgu Jiu, rezervaţia naturală este situată la aproxiamtiv 40 de kilometri distanţă de Râmnicu Vâlcea, pe marginea DN 67.
Recent, unul dintre cele mai importante site-uri care publică ştiri legate de fenomenele geologice din întreaga lume a publicat un material despre trovanţii din Costeşti – Vâlcea, cunoscuţi drept „pietrele vii” ale României. În articol este explicat procesul prin care aceste pietre par să crească şi să se modifice, potrivit Adevărul.
Uimitoare fenomene geologice
Trovant este sinonim pentru termenul german „Sandsteinkonkretionen” ce denumeşte o piatră din nisip cimentat. Trovanţii s-au format în urma depunerii nisipului transportat de râuri într-o parte a Lacului Getic, lac ce care acoperea zona Olteniei cu milioane de ani în urmă.
Se ştie despre aceste fascinante „pietre vii” că au un miez de piatră cu o coajă exterioară de nisip, iar după o ploaie torenţială se formează mici pietre pe rocile deja existente, care le fac să fie numite „pietre crescătoare”, remarcă cei de la Geology In.
Şi mai interesant este faptul că aceşti trovanţi, atunci când sunt secţionaţi, prezintă inele sferice similare cu cele ale unui trunchi de copac. De asemenea, excrescenţele prezente pe marginea pietrelor au fost comparate cu nişte rădăcini primitive. Se crede că aceste formaţiuni arată identic sau foarte asemănător cu rocile alunecoase din Death Valley, California.
Fiinţele de piatră care cresc şi… se mişcă?
Conform Congresului Geologic Internaţional desfăşurat la Oslo în 2008, „Trovanţii” au fost consideraţi, neadecvat, drept „concreţii (formaţiuni) de gresie”. Studiul acestora a început în zona Carpaţilor, încă din 1883 (Cobălcescu), iar până în 1900 Koch şi-a exprimat o serie de opinii cu privire la originea lor.
„Conform ipotezei la care s-a ajuns în cadrul congresului, Trovanţii României reprezintă texturi diagenetice (diageneza reprezintă modificările fizice şi chimice apărute în sedimente între perioada de depunere şi solidificare – n.r.) care reflectă condiţiile paleodinamice (paleoseismice) şi corespund unor tasări specifice ale sedimentelor nisipoase care conţin substanţe (în special carbonaţi) acumulate în nisip, care în timpul şocurilor seismice importante şi sub influenţa forţelor interne de coeziune, ele au avut tendinţa de a forma forme sferice”, mai explică cei de la Geology In.
Explicaţia fenomenului bizar
Datorită forţei gravitaţionale, a şocurilor seismice, a forţelor de coeziune ale substanţelor (în special tensiunea superficială), precum şi datorită rezistenţei de aderenţă dintre granulele de nisip şi lichid, acestea par că se mişcă. În ceea ce priveşte forma perfect sferică a pietrelor, aceasta s-a creat în urma magnitudinilor mari şi a duratelor din timpul cutremurelor, când avea loc deformarea suprafeţei terestre şi degradarea geologică.
„Pietrele vii” din România devin treptat mai mari, pentru că absorb o cantitate mare de apă, în acest caz motivul pare să fie acumularea şi depunerile de minerale cimentate din apele bogate de ploaie în carbonat de calciu. Se mai bănuieşte că această creştere a trovanţilor din România are la bază o reacţie chimică între straturile de depozite şi carbonaţii minerali din apa de ploaie.
Altfel spus, trovanţii cresc lor în volum datorită concentraţiei mari de săruri minerale din „amestecul” de gresie format din stratificări complexe ale nisipului cimentat cu carbonat şi ape calcaroase. Când apa de ploaie vine în contact cu aceste substanţele chimice, determină o creştere bruscă a presiunii interne care duce la mărirea lor.
Trovanţii – atracţie turistică
Dacă mergi în Costeşti, Vâlcea şi stai de vorbă cu oamenii locului, vei auzi poveşti care mai de care mai ingenioase şi captivante despre trovanţi. Locuitorii vorbesc despre dragoni, şerpi, dinozauri cu aripi, zmei care dau cu sabia în bolovani. Dincolo de toate acestea, acest spaţiu a devenit un punct de atracţie, care aduce în zonă mii de curioşi.
Fascinantele pietre care „cresc” sunt creaţii geologice neobişnuite, un fenomen pe care nu-l întâlneşti prea des. De aceea, Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor a fost dezvoltată de autorităţile locale. Din 2004 este inclusă în ariile protejate de UNESCO.
„Pietrele vii” din România care cresc şi se mişcă. Cum e posibil
28 decembrie 2019
(856 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Cel mai periculos selfie din lume? VIDEO
(23 august 2014)
196 vizualizări
Noul film al lui Porumboiu, catalogat una dintre senzaţiile Festivalului de la Cannes
(11 mai 2019)
80 vizualizări
Restricţii la benzină şi motorină, în Ungaria: oamenii au limită la pompă
(7 martie 2022)
249 vizualizări
Pericolul din brăţările elastice Rainbow Loom
(3 octombrie 2014)
364 vizualizări
România mai sărăcă spiritual! A decedat actriţa Stela Popescu!
(23 noiembrie 2017)
1157 vizualizări
Viaţa pe Pământ va exista încă aproximativ ...1,75 miliarde de ani
(19 septembrie 2013)
85 vizualizări
Câţi bani a câştigat Adele în 2013
(10 februarie 2014)
141 vizualizări
Sandra Bullock, plătită cu 70 de milioane $ pentru rolul de Oscar
(3 martie 2014)
225 vizualizări
Extraterestul din Alien, cea mai înspăimântătoare creatură din filme. Top 10 all time
(8 aprilie 2015)
83 vizualizări
Mădălina Ghenea a început o nouă relaţie cu alt actor
(8 noiembrie 2013)
572 vizualizări
Antena 1 şi PRO TV au investit câte 150.000 euro în Revelion!
(31 decembrie 2013)
152 vizualizări
Tânăr român premiat la Londra, pentru fotografii cu mineri din Valea Jiului
(17 decembrie 2014)
96 vizualizări
Un prinţ saudit îşi va dona întreaga avere, estimată la 32 miliarde de dolari, în scopuri caritabile
(3 iulie 2015)
133 vizualizări
Săpunul antibacterian, interzis în Statele Unite
(4 septembrie 2016)
278 vizualizări
Compliment bizar: Secretarul NATO, despre Angela Merkel: Ţine la băutură!
(6 iunie 2015)
416 vizualizări
Formaţia Phoenix sărbătoreşte 55 de ani de la înfiinţare prin două evenimente care vor avea loc pe 19 aprilie
(23 martie 2017)
240 vizualizări
Coarne reflectorizante pentru renii din Finlanda
(23 februarie 2014)
83 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole