Curcubeul este un fenomen optic care apare în momentul în care lumina Soarelui suferă fenomenele de refracţie, reflexie şi difuzie la întâlnirea cu picăturile de apă din atmosferă; are aspectul unui imens arc multicolor desfăşurat pe cer. La contactul cu un strop mărunt de apă, lumina albă este descompusă în frecvenţe individuale corespunzătoare culorilor din spectrul vizibil, prin refracţie, la fel ca la intrarea într-o prismă optică.

O parte din lumina din interiorul picăturii de apă este reflectată la contactul cu marginea opusă a stropului de apă, iar o alta se descompune încă o dată la momentul ieşirii din picătura de apă, amplificând separaţia culorilor. Separarea în frecvenţele individuale combinată cu existenţa unui număr mare de picături de apă expuse luminii solare creează un curcubeu de formă circulară.

Iată câteva lucruri pe care nu le ştiai despre curubeu:

Curcubeul poate fi văzut doar atunci când stai cu spatele la soare, iar picăturile de apă, care refractă lumina soarelui, se află în faţa ta.

  • Centrul unui curcubeu este întotdeauna indicat de umbra ta.
  • În zilele de vară, nu vei vedea niciodată un curcubeu după ora 9.00 şi înainte de ora 16:00. Motivul este acela că un curcubeu poate fi văzut doar dacă soarele se află pe bolta cerească la un unghi mai mic de 42 de grade faţă de privitor.
  • Fiecare persoană vede propriul curcubeu. Chiar dacă stau una lângă alta, două persoane nu vor vedea niciodată acelaşi curcubeu, pentru că fiecare dintre noi percepem altfel culorile, şi pentru că fiecare persoană va vedea lumina refractată în alte picături de apă.
  • Nu vei putea niciodată ajunge la capătul curcubeului. Pentru că aşa cum aflăm încă din copilărie, curcubeul se îndepărtează pe măsură ce noi încercăm să ne apropiem de el.
  • Curcubeul nu are forma unui arc de cerc: fiecare curcubeu are forma unui cerc întreg. Vedem arce de cerc pentru că suntem cu “piciorele pe pământ”, iar Pământul nu ne lasă să vedem întregul cerc. Din aer însă, lucrurile se schimbă.
  • Cerul de deasupra curcubeului are întotdeauna o nuanţă mult mai închisă decât cerul din interiorul curcubeului.
  • În condiţii de vizibilitate bună, uneori, se poate observa şi un curcubeu mai slab, concentric cu primul, ceva mai mare şi cu ordinea culorilor inversată.
  • Zeiţa curcubeului este Iris, cea care, în fiecare seară, dă la o parte perdeaua ce acoperă bolta cerească, lăsând să apară stelele.


Şi nu în ultimul rând, pluralul de la curcubeu este curcubeie.