Oamenii de ştiinţă au descoperit un vulcan activ la aproape un kilometru sub stratul de gheaţă. În caz că ar erupe, inundaţiile provocate ar putea să fie catastrofale.

Încălzirea globală accelerează topirea celor 20 de milioane de kilometri cubi de gheaţă de pe Pământ. Doar în ultimul secol, temperatura pe glob a urcat cu jumătate de grad Celsius, astfel că nivelul mărilor şi oceanelor a crescut cu 17 centimetri. Topirea tuturor calotelor glaciare de pe Pământ ar produce inundaţii devastatoare, care ar putea să scufunde ţări întregi, dar oamenii de ştiinţă ne asigură că şi în cazul unei creşteri rapide a temeperaturii globale, acest proces tot ar dura în jur de 5.000 de ani.

Cercetătorii de la Universitatea Washington au descoperit un vulcan activ, care nu a fost încă denumit, din întâmplare, anunţă dailymail.co.uk. În 2010, oamenii de ştiinţă au montat seismografe în regiunea Marie Byrd, din vestul Antarcticii. Doug Wiens şi echipa sa voiau să cântărească stratul de gheaţă pentru a realiza un istoric al climei din zonă. Sistemul de seismografe înregistra micile tulburări provocate de cutremure distante pentru a contura o imagine a gheţii şi a rocilor aflate la mare adâncime. Aparatele au înregistrat două evenimente seismice, primul, în ianuarie 2010 şi următorul, un an mai târziu. Vibraţiile erau slabe şi aveau o frecvenţă redusă, aşa că nu puteau fi asociate cu mişcările tectonice care produc cutremure.

Cercetătorii au concluzionat că este vorba despre un vulcan activ, posibil în zona lanţului Executiv Committee, numit după membrii comitetului executiv al Serviciului Antarctic al SUA. Seismologii au vorbit cu colegii lor de la Universitatea din Texas, care le-au spus că cel mai probabil înregistrările sunt provocate de muntele Waesche, un vulcan cunoscut. Dar oamenii de ştiinţă nu ştiu când Waesche a fost ultima dată activ, cenuşa prinsă în gheaţă având o vârstă de aproape 8.000 de ani.