Postul Crăciunului începe vineri, 15 noiembrie, şi durează  40 de zile până în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. Postul Crăciunului este considerat un post uşor, pentru că are multe dezlegări la peste, ulei şi vin. Ultima zi de post, cea din Ajunul Crăciunului, este o zi de post negru şi durează până în jur de ora 20.00, când toată familia se adună în jurul bradului şi îl aşteaptă pe Moş Crăciun.

Obiceiuri vechi spun că în ziua de ajun de Crăciun se manâncă grâu fiert amestecat cu fructe, nuci şi miere, în amintirea postului Sfântului Prooroc Daniel şi al celor trei tineri din Babilon. În unele zone se posteşte până la răsăritul luceafărului de seară, care aminteşte de steaua ce a vestit magilor Naşterea Mântuitorului.

Ca orice post, postul Crăciunului trebuie să reprezinte în primul rând o abţinere de la lucrurile rele şi o întoarcere către sine şi către nevoile reale ale omului: dragoste, bunătate, comuniune, toleranta, îngăduinţă. Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peste, ulei şi vin. Se poate mânca peste, vin şi ulei (uleiul fiind unul dintre alimentele care sunt trecute pe lista celor de dulce) în toate zilele de sâmbătă şi duminică, în toată perioada de 21 noiembrie - 16 decembrie, inclusiv.

Zilele din Postul Crăciunului cu dezlegare la peste sunt:

    21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului;
    23, 24 şi 25 noiembrie, în această din urmă zi fiind sărbătoriţi Sfânta Mare Muceniţa Ecaterina şi Sfântul Mare Mucenic Mercurie;
    30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României;
    1 decembrie - cu acordul Patriarhiei Romane de Ziua Naţională a Romanei;
    3 decembrie - ziua Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani;
    5 decembrie - Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit;
    6 decembrie - Sfântul Ierarh Nicolae;
    8 decembrie;
    12 decembrie, când este sărbătorit Sfântul Ierarh Spiridon;
    14 şi 15 decembrie.