Oficialii ruşi sunt puşi în situaţia de a verifica dacă noul film al companiei Disney, "Frumoasa şi bestia/ The Beauty and the Beast", care prezintă primul personaj homosexual din istoria companiei, încalcă legea împotriva "propagandei gay" şi să-l interzică, informează BBC.

Ministrul Culturii, Vladimir Medinsky, a declarat că măsuri concrete vor fi luate după verificări, mai ales că un parlamentar a spus că este "o neruşinată propagandă a păcatului".

Ramake-ul live-action al filmului ”Frumoasa şi Bestia/ Beauty and the Beast”, ce va fi lansat pe marile ecrane din Statele Unite pe 17 martie, conţine primul personaj gay şi prima scenă de dragoste din istoria grupului Disney. Actorul american Josh Gad intepretează în acest film personajul LeFou, un camarad al principalului personaj negativ, Gaston, jucat de Luke Evans.

O lege rusească interzice răspândirea "propagandei gay" printre minori. În 2013 a fost adoptată această lege, care descrie homosexualitatea ca "relaţii sexuale netradiţionale". Homosexualitatea a fost decriminalizată în Rusia, în 1993, şi scoasă oficial din lista afecţiunilor psihice, din 1999. Atacuri homofobe au avut loc în ultimii ani.

Filmul urmează să ruleze pe ecranele din Rusia din 16 martie.

Parlamentarul Vitaly Milonov, membru în partidul de guvernământ, i-a cerut ministrului Culturii să organizeze o vizionare înainte ca filmul să apară pe ecrane pentru a se verifica dacă respectă legea şi pentru "a lua măsuri de interzicere totală" dacă se vor regăsi "elemente de propagandă homosexuală".

Actorul rus Pavel Derevyanko a declarat pentru postul TV Russia 24: "Nu-mi voi duce copiii să vadă acest film".

În acest context, un cinematograf din Alabama, Statele Unite, a anunţat deja că nu va proiecta lungmetrajul "Frumoasa şi bestia/ The Beauty and the Beast", produs de Disney. O petiţie împotriva filmului a strâns 90.000 de semnături.

Şi pastorul evanghelist Franklin Graham, cunoscut pentru ideile sale controversate, a boicotat lungmetrajul pe Facebook. "Filmul încearcă să impună punctul de vedere al comunităţii LGBT în inima copiilor noştri. Atenţie!", a fost mesajul lui.

În acest film, Emma Watson o interpretează pe Belle, o tânără care se îndrăgosteşte de o bestie ce ascunde un secret întunecat. Peţitorii ei - Bestia şi Gaston - sunt interpretaţi de actorii britanici Dan Stevens şi Luke Evans. Din distribuţia peliculei mai fac parte şi Ewan McGregor, Gugu Mbatha-Raw, Kevin Kline şi Stanley Tucci.

Primul trailer al filmului ”Beauty and the Beast”, lansat în 2016, a generat aproape 130 de milioane de vizualizări în primele 24 de ore după ce a fost lansat oficial pe YouTube.

O versiune animată a filmului ”Frumoasa şi Bestia” a fost lansată în 1991.