După cercetări care au durat aproximativ patru ani, scafandrii Iulian Rusu şi Pascale Roibu au făcut o descoperire de senzaţie. La aproximativ şase kilometri de Sulina au găsit în adâncuri trei nave scufundate în urmă cu mai bine de un secol.

Epavele sunt aproape intacte, potrivit exploratorilor. Din câte se pare, una dintre ele e o fregată britanică dotată cu tunuri şi care ar avea la bord chiar şi muniţie. Celelalte două nave ar fi comerciale şi transportau cereale.

Cei doi scafandri au fost atraşi în căutările lor după ce au auzit mai multe legende care circulau printre scafandri. Înainte de a intra în apă au studiat mai multe documente ale vremii, iar într-o litografie din 1861 au reuşit chiar să localizeze o epavă.

De altfel, Iulian Rusu şi Pascale Roibu nu sunt la prima descoperire. În urmă cu doi ani au descoperit în adâncurile lacului Siutghiol din Constanţa o epavă a unui avion doborât în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Navele descoperite de cei doi ar putea fi un punct de atracţie pentru iubitorii de scuba-diving, mai ales pentru faptul că se află la o adâncime de doar şapte metri