Ediţia comentată a cărţii "Mein Kampf" a lui Adolf Hitler, titlu publicat în Germania în ianuarie 2016 pentru prima dată după 1945, s-a impus ca un succes în librării cu nu mai puţin de 85.000 de exemplare vândute, a anunţat editura, relatează AFP.

Institutul de istorie contemporană (IfZ) din Munchen, a tipărit iniţial 4.000 de exemplare, după care a sporit numărul cărţilor tipărite de încă cinci ori.

Textul original al lui Hitler a fost însoţit de 3.500 de note explicative pentru a evita utilizarea sa în scopuri propagandistice, dar criticii şi-au exprimat oricum îngrijorarea privind publicarea cărţii în două tomuri care totalizează circa 2.000 de pagini.

"S-a adeverit că teama că publicarea acestei cărţi permite promovarea ideologiei lui Hitler a fost nefondată", şi-a exprimat satisfacţia într-un comunicat directorul IfZ, Andreas Wirsching.

Potrivit datelor adunate de Institut, cumpărătorii acestei ediţii noi sunt în principal "consumatori interesaţi de istorie şi politică, dar şi profesionişti din învăţământ".

"Dezbaterea privind viziunea asupra lumii a lui Hitler şi abordarea sa de către propagandă a permis tratarea unor cauze şi consecinţe ale ideologiilor totalitare într-o epocă în care autoritarismul şi ideile extremei drepte câştigă teren", a adăugat el.

Germania, pe fondul afluxului de peste un milion de migranţi din 2015 şi a atentatelor islamiştilor, se confruntă cu un avânt fără precedent după cel de Al Doilea Război Mondial al unui partid populist de dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD).

Drepturile pentru singura carte scrisă vreodată de dictatorul nazist, în 1924 şi 1925 — în timp ce ispăşea în închisoare o pedeapsă pentru un puci eşuat, au intrat la 1 ianuarie 2016 în domeniul public, după ce au fost deţinute din 1945 de landul Bavaria.

Tocmai în contextul acestei expirări a drepturilor landului Bavaria a fost lansată noua ediţie a "Mein Kampf".

De la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, Bavaria s-a opus reeditării "Mein Kampf", chiar dacă opera nu a fost interzisă ca atare. Astfel, exemplare din ediţiile originale pot fi cumpărate în continuare de la anumiţi anticari sau de pe internet.

Autorităţile germane vor totuşi să poată în continuare să-i acţioneze în justiţie pe cei care ar încerca să editeze manifestul fără comentarii.

Cartea detaliază ura faţă de evrei a autorului său care va duce la Holocaust şi militează pentru extinderea "spaţiului vital" al germanilor (Lebensraum) prin cucerirea de noi teritorii.