1.Ceasurile cu apă, utilizate în Babilon, Egipt, Grecia şi China erau proiectate să utilizeze forţa constantă a apei care cădea pe un sistem de pârghii caree puneau mecanismul ceasului în mişcare.

2.La început, ceasurile indicau numai orele. Primul ceas care indica minutele a apărut în anul 1475, manufactură a germanului Paulus Almanus.

3.În Evul Mediu, în Europa, ceasurile nu erau utilizate în casele oamenilor pentru a indica timpul ci în mânăstiri şi biserici cu scopul de a semnala începerea slujbelor religioase. Ceasul Catedralei Salisbury, construit în 1386, este considerat cel mai vechi ceas mecanic din lume în funcţiune care bate orele.

4.Pendulul a fost iniţial conceput de Leonardo da Vinci în timpul Renaşterii. Pendule sale erau folosite pentru punerea în funcţiune a ferăstraielor, pompelor şi burdufurilor. Galileo a utilizat pendulul pentru măsurarea timpului dar inventarea ceasului cu pendul îi este atribuită lui Christiaan Huygens în 1656.

5.Ceasurile erau considerate un lux in Marea Britanie; în 1797, a fost introdus un impozit pentru toţi cei care achiziţionau ceasuri. Nu este de mirare ca ceasornicarii au început să dea faliment pentru că oamenii au încetat să mai cumpere!

6.Realizarea primului ceasul deşteptător îi este atribuită lui Seth Tomas, un ceasornicar american, în 1876. Cu 100 de ani înaintea lui, un alt ceasornicar, Levi Hutchins, inventase un ceas deşteptător, dar ceasul acestuia nu putea să dea alarma decât la ora 4 dimineaţa.

7.Ceasurile elveţiene sunt celebre pentru precizia lor. Dar Elveţia nu a fost de la bun început patria ceasornicarilor, ci a bijutierilor. În secolul XVI, odată cu introducerea reformelor lui Jean Calvin, care promovau abţinerea de la orice lux, bijutierii elveţieni se văd rămaşi fără obiectul muncii şi sunt nevoiţi să împrumute îndeletnicirile ceasornicarilor germani, italieni şi francezi. Artişti în arta miniaturii, îi întrec rapid în pricepere pe aceştia şi în secole, dezvoltă o tradiţie dar şi o industrie care nu are egal.

8. Big Ben, celebrul ceas din turnul Parlamentului Londrei, este cel mai mare ceas cu patru feţe din lume, care bate orele. A fost construit în 1859. Big Ben este, de fapt, numele sub care este cunoscut de toată lumea clopotul cel mare al ceasului.

9. De ce se folosesc cristalele de cuarţ la ceasuri? Cuarţul, piatră naturală transparentă şi foarte frumoasă are proprietăţi electromagnetice şi generează semnale cu o frecvenţă precisă. Această proprietate a permis producătorilor să realizeze ceasuri care indică timpul cu acurateţe. Cuarţul este utilizat în aproape toate tipurile de ceasuri din întreaga lume.

10. La Geneva, Muzeul Patek Philippe găzduieşte o impresionantă colecţie de ceasuri, cutii muzicale şi bijuterii în miniatură, ilustrând istoria orologeriei din secolul XVI până în secolul XX. Păstrând proporţiile, şi în România, la Ploieşti, Muzeul Ceasurilor, singurul de acest gen de la noi din ţară, găzduieşte o colecţie valoroasă de peste 4000 de ceasuri din diverse perioade istorice şi componente ale acestora.