Alimentaţia poate contribui substanţial la prevenirea ciupiturilor de ţânţari atât de deranjante, în special în serile plăcute de vară, când petreci mai mult timp afară, cu prietenii. Potrivit specialiştilor, ţânţarii îşi caută victimele după miros, organele senzoriale ale acestor insecte detectând rapid sursele de dioxid de carbon şi acid lactic.
Dacă suntem atenţi la ce mâncăm, putem preveni înţepăturile de ţânţari. Iată câteva alimente pe care ar fi indicat să le consumăm, dacă dorim să îndepărtăm ţânţarii din preajma noastră:
Citrice
Citricele nu sunt numai o sursă importantă de Vitamina C. Acidul din lămâie sau din portocală acţionează ca o barieră între corpul tău şi ţânţari. Dacă nu poţi consuma fructul în stare naturală, poţi apela la un suc răcoritor, pe care să îl consumi seara, atunci când ieşi la terasă cu prietenii.
Vitamina B1
Cunoscută drept "vitamina bunei dispoziţii", pentru efectele benefice asupra sistemului nervos, dar şi "vitamina performanţei intelectuale", deoarece asigură un randament intelectual mărit, tiamina(vitamina B1) este bună şi în prevenţia înţepăturilor de ţânţari. Consumă cereale, drojdie, cartofi copţi, mazăre sau faină de secară şi bucură-te de o piele fină, fără ciupituri şi umflături cauzate de ţânţari.
Bananele
Potrivit unui studiu al Universităţii California, publicat în revistă Nature Magazine, ţânţarii evită mirosul unui anumit compus chimic ce se găseşte în banane, struguri şi căpşuni. Totodată, thailandezii afirmă că bananele acţionează ca un repelent pentru aceste insecte.
Usturoiul
Chiar dacă nu este plăcut olfactiv pentru cei din jur, usturoiul îi ţine pe ţânţari departe de tine. Mirosul său are un efect respingător asupra micilor insecte, iar acestea nu se vor apropia de tine. În plus, usturoiul ajută la mascarea mirosurilor naturale ale corpului cum sunt dioxidul de carbon, transpiraţia sau acidul lactic.
Poţi folosi şi un spray cu miros de usturoi, însă cel mai bine pentru sănătate este să mănânci mult usturoi.
Ceapa
O tocăniţă de ceapă, o salată care să includă ceapă sau orice altă combinaţie cu această minunată legumă ţin ţânţarii departe de tine. În principiu, ceapa acţionează ca şi usturoiul, având un puternic miros respingător, care te protejează de înţepături.
Busuiocul şi rozmarinul
Busuiocul este renumit în lupta contra ţânţarilor. El poate fi folosit în mai multe moduri pentru a-ţi oferi protecţia de care ai nevoie. De exemplu, îţi poţi masa anumite zone, cum sunt picioarele, mâinile sau fruntea cu frunze de busuioc. De asemenea, busuiocul poate fi folosit şi în mâncare, că iarba aromatică, dar şi la fereastra locuinţei, ca ornament.
Apa tonică
Nu e tocmai un aliment, dar ce contează atât timp cât te apără de ţânţari? Acum ai un motiv întemeiat să te relaxezi în grădină cu un pahar de gin tonic în mână. Eşti protejată de chinină, o substanţă naturală care ţine ţânţarii la distanţă.
Chilli
Consumul excesiv de ardei iute dăunează grav sănătăţii, însă cel moderat te protejează împotriva ţânţarilor. Cum? Simplu, cu ajutorul transpiraţiei care va emana un miros neplăcut pentru micile insecte sâcâitoare. În felul acesta te vei putea bucura liniştită de o piele netedă, fără muşcături de ţânţari.
Sursa: ele.ro