Cântăreţul american Bob Dylan a câştigat premiul Nobel pentru literatură pe 2016 pentru ”crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american”, potrivit motivaţiei oficiale a Comitetului Nobel.

Numele laureatului Nobel pentru literatură din acest an a fost anunţat într-o conferinţă de presă, la Stockholm, de Sara Danius, secretarul permanent al Academiei Suedeze.

Cântăreţul american Bob Dylan, un artist care a marcat profund cultura americană în a doua jumătate a secolului al XX-lea, a devenit, joi, primul muzician din lume recompensat cu Nobelul pentru literatură de la înfiinţarea acestui trofeu literar în 1901.

Anul trecut, premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit scriitoarei bieloruse Svetlana Aleksievici ”pentru scrierile ei polifonice, memorial al suferinţei şi curajului în epoca noastră”, potrivit motivaţiei prezentate de Comitetul Nobel. 

Sezonul premiilor Nobel din 2016 a debutat pe 3 octombrie, odată cu atribuirea premiului pentru medicină, ce a fost acordat cercetătorului japonez Yoshinori Ohsumi, pentru descoperirea mecanismelor autofage. 

Pe 4 octombrie, premiul Nobel pentru fizică a fost decernat cercetătorilor David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz pentru descoperiri teoretice în domeniul tranziţiilor de fază şi fazelor topologice ale materiei.