Premiul Nobel pentru Literatură 2013 i-a fost decernat scriitoarei canadiene Alice Munro, anunţă AFP. Cu puţin înainte de anunţarea laureatului Premiului Nobel pentru Literatură, principalul favorit părea să fie romancierul nipon Haruki Murakami.
Scriitoarea canadiană anglofonă de 82 de ani a fost prezentată la anunţarea premiului ca „maestră a nuvelei contemporane”. Este prima canadiană care câştigă premiul Nobel pentru Literatură şi a treisprezecea femeie din palmares
Alice Munro s-a născut pe 10 iulie 1931 în oraşul Wingham din provincia canadiană Ontario. Mama ei a fost profesoară, iar tatăl său avea o fermă de vulpi. După ce a terminat liceul, a început să studieze jurnalismul şi limba engleză la University of Western Ontario, dar şi-a întrerupt studiile când s-a căsătorit, în 1951.
Împreună cu soţul său, s-a stabilit în Victoria, British Columbia, unde au deschis o librărie. Munro a început să scrie încă din adolescenţă, dar a publicat prima sa carte abia în 1968: colecţia de poveşti "Dance of the Happy Shades", care a fost foarte bine primită în Canada. Şi-a publicat operele în diverse reviste, începând cu anii '50. În 1971 a publicat o colecţie de poveşti intitulată "Lives of Girls and Women", pe care criticii au descris-o drept un "Bildungsroman".
Munro este celebră mai ales pentru proza scurtă şi a publicat mai multe colecţii de-a lungul anilor. Operele sale includ Who do you think you are? (1978), The Moons of Jupiter (1982), Runaway (2004), The View from Castle Rock (2006) and Too Much Happiness (2009). Colecţia Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage (2001) a devenit inspiraţie pentru filmul "Home and Away" din 2006, regizat de Sarah Polley. Cea mai recentă colecţie a sa este "Dear Life" (2012).
Munro este apreciată pentru povestirile sale caracterizate de claritate şi de realism psihologic. Unii critici o consideră drept un Chehov canadian. Poveştile sale au loc, deseori, în oraşe mici, unde lupta pentru o existenţă acceptată pe plan social duce la relaţii complicate şi conflicte morale - probleme care apar din diferenţele de generaţii şi din ambiţii. Textele sale zugrăvesc viaţa de zi cu zi, în special evenimentele decisive.
Câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură, care îi urmează laureatului de anul trecut, romancierul chinez Mo Yan, primeşte suma de 8 milioane de coroane suedeze (1,2 milioane de dolari sau puţin peste 900.000 de euro).