Bono, solistul trupei U2, a fost salvat de un grup de poliţişti francezi înarmarţi, după ce s-a refugiat într-un restaurant, în timpul atacului terorist comis în noaptea de joi spre vineri în oraşul Nisa, informează mirror.co.uk.
Starul irlandez, în vârstă de 56 de ani, se afla pe terasa restaurantului La Petite Maison, aflat în apropiere de ţărmul Mării Mediterane, în momentul în care Mohamed Lahouaiej Bouhlel a intrat cu un camion frigorific în mulţimea de oameni care asistau pe bulevardul Promenade des Anglais din Nisa la un foc de artificii organizat cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.
După ce Bouhlel a intrat cu camionul în mulţimea de oameni care se aflau pe acel bulevard, ucigând 84 de persoane, inclusiv 10 copii, Bono şi ai clienţi ai restaurantului au fost cuprinşi de panică şi s-au refugiat în incinta acestuia.
După atac, trupa U2 a publicat pe contul ei de Twitter o fotografie a chitaristului Edge, însoţită de următorul mesaj: ”Iubirea este mai puternică decât orice lucru care îi stă în drum - Bono, Edge, Adam, Larry”.
Actriţa Eve Hewson, fiica lui Bono, a publicat şi ea un mesaj pe Twitter, după atacul din Nisa: ”Deasupra tuturor relelor din această lume, Dumnezeu este bun, iar dragostea va învinge întotdeauna. #SăNeRugămPentruNisa”.
Anne-Laure Rubi, patroana restaurantului în care lua cina Bono în acea seară, a spus: ”Dintr-o dată, am văzut oameni care alergau, fără să strige. A fost o panică silenţioasă - era un fapt neobişnuit”.
Anne-Laure Rubi a spus pentru Le Parisien că, ”din reflex”, l-a strâns de braţ pe Christian Estrosi, fostul primar din Nisa, care stătea la masă lângă Bono.
”«Ce se întâmplă?», l-am întrebat. Vorbea la telefon în acel moment. Nu a vrut să spună prea multe. Cred că tocmai aflase că a fost comis un atac terorist”, a adăugat ea.
Angajaţii restaurantului au tras foarte repede obloanele şi i-au instruit pe toţi cei prezenţi pe terasă să se ascundă în interiorul stabilimentului şi să îşi păstreze calmul, până când poliţia locală la va semnala că pericolul a trecut.
Bono deţine o casă în apropiere de Nisa, în localitatea Eze, unde se afla în vacanţă alături de câţiva prieteni. Atacul terorist a fost comis joi seară, în jurul orei locale 22.30 (23.30 ora României, n.r.).
Celebrul rocker a fost în cele din urmă salvat din acel restaurant de un grup de poliţişti înarmaţi, care l-au escortat până la piaţa Massena, aflată în apropiere.
”A trecut o oră şi jumătate până când poliţia a venit să ne scoată de acolo. La fel ca toată lumea, Bono şi-a pus mâinile pe cap şi i s-a transmis să îşi păstreze calmul. Poliţiştii erau îngrijoraţi de posibilitatea ca alţi terorişti săse afle în număr mare în oraş, iar toată lumea era suspectă”, a relatat un alt martor al evenimentului.
La un moment dat, au existat temeri că hotelul Meridien, aflat în apropiere, se afla sub asediu şi că o bombă urma să explodeze în curând.
De asemenea, în acelaşi restaurant se mai aflau Eric Dupont-Moretti, avocatul fotbalistului Karim Benzema, starul clubului Real Madrid, dar şi celebrul maestru bucătar Alain Ducasse.
A fost pentru a doua oară când Bono s-a aflat în apropiere de locul în care a fost comis un atac terorist major în Franţa.
În noiembrie 2015, Bono şi colegii lui din trupa U2 participau la o repetiţie pentru un concert la Paris, în momentul în care militanţi extremişti din organizaţia teroristă Stat Islamic au deschis focul cu arme automate asupra spectatorilor prezenţi în sala Bataclan, ucigând 89 de persoane.
În loc să părăsească de urgenţă capitala Franţei, cei patru membri ai grupului U2 au mers în dimineaţa zilei următoare la Bataclan şi au adus un omagiu victimelor ucise în acel atac terorist.
Organizaţia IRA şi terorismul unioniştilor irlandezi reprezintă o temă ce apare constant în muzica lansată de Bono, care, în tinereţe, a asistat de aproape la atacurile cu bombă comise în Dublin şi Monaghan, în urma cărora 33 de persoane au murit, în 1974.
Trupa irlandeză U2, înfiinţată în 1976 la Dublin, este alcătuită din solistul Bono, chitaristul The Edge, basistul Adam Clayton şi toboşarul Larry Mullen Jr. Stilul muzical al grupului s-a înscris iniţial în curentul post-punk, însă a evoluat ulterior şi a încorporat numeroase influenţe din multe alte genuri, mizând pe acorduri melodioase. Cele 13 albume de studio ale grupului irlandez, printre care se remarcă ”The Joshua Tree” (1987), ”Achtung Baby” (1991), ”All That You Can't Leave Behind” (2000) şi ”How to Dismantle an Atomic Bomb” (2004), s-au vândut în peste 170 de milioane de copii pe plan mondial.
Trupa U2 a câştigat 22 de premii Grammy - mai mult decât oricare altă formaţie din lume - şi a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame în 2005.