Cineastul român Corneliu Porumboiu, premiat de două ori la Cannes, apreciază într-un interviu acordat AFP înainte de lansarea noului său film, că cinematografia "se împrospătează" datorită internetului şi reţelelor de socializare.
"Ca şi fotografia, cinematografia începe să se democratizeze datorită digitalului", spune Porumboiu înainte de proiectarea în săli a celui de-al treilea film al său, "Quand le soir tombe sur Bucarest ou Metabolisme".
În prezent pot exista "proiecte geniale realizate de +amatori+. Este o artă care se împrospătează mult, care se deschide spre reţelele de socializare", arată cineastul care a primit în 2006, la Cannes, Camera de Aur pentru "12h08 a l'est de Bucarest" ("A fost sau n-a fost?") şi în 2009, la acelaşi festival, secţiunea Un Certain Regard, Premiul Juriului pentru "Policier, adjectif".
Corneliu Porumboiu a fost desemnat recent de New York Times unul din cei 20 de tineri regizori din lume care merită să fie urmărit.
"În prezent se experimentează mult în domeniul filmului", adaugă Porumboiu, care se declară mulţumit că trăieşte într-o perioadă "în care se cer multe tipuri de filme", de la marile producţii americane la peliculele de artă şi experimentale româneşti. Diferite canale de difuzare, festivalurile şi lansările în sălile de cinematograf, internetul permit o transmitere mai largă, inclusiv a unor filme provenite din "culturi aşa-zis minore", cum ar fi cea românească, spune regizorul.
Cel mai recent lungmetraj al său prezintă, prin intermediul poveştii unui regizor care are o aventură cu o actriţă dintr-un rol secundar, confuziile, tatonările şi întrebările unui om în faţa vieţii. Ca şi în precedentele sale filme, dialogurile se bazează pe absurd şi umor. Lansat la festivalul de la Locarno, filmul va fi prezentat la New York Film Festival, care va avea loc între 27 septembrie şi 13 octombrie, încheie AFP