Britanicilor li se interzice, începând de azi, să-şi aprindă ţigara în maşină în prezenţa unui minor. Specialiştii care au lucrat la această lege spun că astfel se evită ca minorii să devină minori pasivi.

Această lege prevede şi amenzi. Astfel, şoferii sau pasagerii care fumează în maşină în prezenţa unui copi va primi o sancţione de 50 de lire, potrivit agerepres.ro.

Potrivit unui studiu al Fundaţiei Pulmonare Britanice, în fiecare săptămână, peste 430.000 de copii sunt expuşi în mod pasiv fumului în maşini.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, măsurile cele mai drastice în ceea ce priveşte fumatul în public sunt luate în Irlanda, Marea Britanie, Grecia, Bulgaria, Spania şi Ungaria.

În Andorra, din 2010, instituţiile publice şi private au opţiunea, însă nu obligaţia, de a crea locuri speciale pentru fumători, dar care să fie separate de restul clădirii.

În Polonia, fumatul în spaţii publice, inclusiv în cluburi şi restaurante, este interzis din 2010. Se poate fuma doar afară, în spaţii special amenajate. De asemenea, nu se fumează pe trotuare sau în staţiile de autobuz. De asemenea, în Ungaria fumatul este interzis în baruri şi restaurante din 2012.

În luna martie, senatorii au votat o lege prin care „se interzice complet fumatul în spaţiile autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, precum şi în unităţile sanitare, de stat şi private”. Legea urmează să fie supusă votului şi în Camera Deputaţilor.

Deputatul PSD Aurelia Cristea a venit cu o completare la această lege şi cere ca „fumatul să fie interzis complet în baruri, cluburi, discoteci, cafenele, restaurante şi în alte unităţi de alimentaţie publică”.

„Este foarte important că Senatul României a făcut acest prim pas în interzicerea completă a fumatului în instituţiile publice. Consider însă că interzicerea completă a fumatului trebuie extinsă şi la baruri, cluburi, discoteci, cafenele, restaurante şi în alte unităţi de alimentaţie publică, nu doar în instituţiile publice, modificare susţinută de societatea civilă prin numeroase petiţii, dezbaterea şi consultarea publică organizată la Cluj întărind acest demers. Nu putem avea „jumătăţi de măsură” când vine vorba de sănătatea copiilor noştri!”, a declarat deputatul Aurelia Cristea, preşedintele PSD Cluj, în susţinerea legii.