La 77 de ani de la dispariţia Reginei Maria, familia regală a ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii Ministerului Culturii privind inima suveranei.

Aflată de mai bine de 40 de ani într-un container din depozitul Muzeului Naţional de Istorie din Capitală, inima Reginei Maria va fi redată familiei regale şi mutată la Pelişor, chiar în camera unde suverana şi-a trăit ultimele clipe, relatează romaniatv.net. Iniţiativa istorică îi aparţine Regelui Mihai.
 
Inima reginei ar urma să fie mutată la Pelişor în această toamnă, printr-o ceremonie aparte.
 
Regina Maria, nepoată a reginei Victoria a Marii Britanii şi soţie a Regelui Ferdinand, s-a stins din viaţă la 18 iulie 1938. Conform testamentului, după deces, inima i-a fost scoasă şi depusă la capela domeniului regal de la Balcic, într-o cutie de argint, învelită într-un steag dublu, pe de o parte drapelul României, pe de alta steagul Marii Britanii. La rândul lor, acestea au fost puse într-o altă casetă, din argint aurit şi cu ornamente din pietre preţioase, primită în dar la căsătorie în anul 1893, "de la Doamnele române".
 
Trupul suveranei a fost înmormântat în necropola familiei regale de la Curtea de Argeş, alături de soţul său.
 
După pierderea Cadrilaterului, şi implicit a Balcicului, Principesa Ileana a ordonat ca la Bran să se construiască o capelă, "Inima Reginei Maria", unde au fost depuse casetele cu inima, într-un sarcofag de marmură.
 
Însă în 1968, capela a fost profanată de comunişti, iar inima Reginei a fost dusă, împreună cu casetele, la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.