Mânăstirea Voroneţ, Biserica din Curtea de Arges, Biserica de Lemn de la Agapia, Palatul Mogoşoaia sau Mânăstirea Suceviţa sunt numai câteva dintre bijuteriile de arhitectură tradiţională românească pe care, pentru a le vizita, este necesar destul de mult timp dar şi bani. O expoziţie inedită le-a cuprins însă pe toate într-o formă mai rară, fiecare monument fiind reprezentat în colaje realizate din… paie! Banalele paie de grâu, orz sau secară au fost transformate de artistul ploieştean Ion Ioniţă, prin tehnica migăloasă a colajului, în adevărate opere de artă care redau fidel biserici, conace sau case vechi româneşti din diverse zone ale ţării. Colecţia expusă în această perioadă în sălile Castelului Cantacuzino din staţiunea Buşteni cuprinde lucrări în care sunt recreate biserici din nordul Moldovei, case şi conace boiereşti considerate monumente istorice din zona Munteniei şi a Olteniei dar şi biserici maramureşene. Pentru fiecare lucrare în parte, paiele au fost alese cu mare atenţie, astfel încât prin structura şi textura fibrelor, orientare, consistenţă sau culoare naturală, fără nici un fel de intervenţie sau vopsire, sa redea cât mai fidel imaginea clădirilor alese. Pentru documentare, artistul a vizitat fiecare loc în parte, iar pentru clădirile degradate a consultat schiţe, fotografii şi arhive. Vizitatorii expoziţiei sunt extrem de încântaţi de fiecare lucrare în parte.
„Pentru turiştii care vor vizita castelul Cantacuzino, avem exponate interesante inspirate din arhitectura religioasă, iar vizitatorii vor putea recunoaşte în lucrările artistului, marile ctitorii de la Curtea de Argeş, Voroneţ, Agapia, Moldoviţa sau Suceviţa dar şi biserici din Maramureş intrate în patrimoniul UNESCO, dar şi arhitectură laică din zonele Munteniei, Olteniei şi a Prahovei“, ne spune Florina Crenganis – ghid turistic
Prin natura lucrărilor alese expoziţia găzduită de Castelul Cantacuzino este unică în România şi poate fi vizitată zilnic până pe 10 august între orele 10 şi 19.