Poliţia islandeză a fost obligată, pentru prima dată în istorie, să deschidă focul asupra unei persoane, care a decedat luni, în urma incidentului. Incidentul este unul "fără precedent" în Islanda, a declarat în timpul unei conferinţe de presă la Reykjavik directorul naţional al poliţiei, Haraldur Johannessen.

Ţara cu 322.000 de locuitori are cea mai slabă rată a criminalităţii din lume, iar poliţiştii înarmaţi intervin foarte rar.

Victima era o persoană cu probleme psihice, care avea mai puţin de 60 de ani şi care, din motive necunoscute, a început să tragă cu o armă de vânătoare din apartamentul său din Reykjavik, în care locuia singur, în noaptea de dumincă spre luni, în jurul orei locale 03.00 (05.00 ora României).

După ce a evacuat imobilul şi a încercat fără succes să stabilească un contact cu el, poliţia a lansat grenade cu gaz prin ferestrele apartamentului în care locuia individul, pentru a-l neutraliza.

"Operaţiunea nu a avut succes şi bărbatul a început să tragă prin ferestrele apartamentului său", a declarat directorul poliţiei capitalei, Stefan Eiriksson.

O echipă specializată de intervenţie a pătruns în apartament în jurul orei 06.00 şi a fost întâmpinată cu focuri de armă. Un glonţ l-a lovit în cască pe un poliţist, iar altul a ajuns în vesta antiglonţ a altuia. Drept răspuns, poliţiştii au tras în individ, care a decedat în urma rănilor, la spital, în cursul dimineţii.

"Poliţia regretă acest accident şi prezintă condoleanţe familiei victimei", a declarat Haraldur Johannessen. O anchetă a fost deschisă pentru a stabili motivul care l-a determinat pe bărbat să deschidă focul şi dacă acesta se afla sub influenţa alcoolului sau a stupefiantelor.