Astronautul Scott Kelly a publicat pe Facebook o fotografie cu o cârciumăreasă care este, potrivit acestuia, prima floare crescută în spaţiul cosmic.

În ultimii doi ani, astronauţii aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale au avut misiunea de a cultiva plante comestibile în microgravitaţie. După o serie de eşecuri, se pare că eforturile echipei au dat în sfârşit roade, odată cu primele cârciumărese care au înflorit în spaţiu, relatează CNN.

Fotografia postată de Scott Kelly a strâns peste 70.000 de Like-uri pe reţeaua de socializare şi aproape 30.000 de Share-uri.

Nu este însă pentru prima dată când astronauţii aflaţi la bordul SSI au reuşit să cultive plante. Încă de la jumătatea anului 2014 echipa a instalat la bordul SSI un sistem pentru creşterea plantelor, reuşind să cultive salată verde.

Plantele sunt crescute într-un mediu cu aer sau cu aburi, dar fără sol. Plantele crescute astfel au nevoie de cantităţi mult mai mici de apă şi de fertilizatori. De asemenea, nu au nevoie de pesticide, se îmbolnăvesc mai greu şi cresc de până la trei ori mai repede decât plantele crescute în sol, potrivit NASA.

„Sper că succesul sistemului Veggie (sistemul de cultivare a plantelor la bordul SSI – n.r.) va fi primul pas în producţia de alimente care le va permite astronauţilor aflaţi pe SSI să se bucure de mâncare proaspătă”, a explicat Brian Onate, care a ajutat la construirea sistemului.

Proiectul Veggie va aduce şi informaţii esenţiale pentru o viitoare misiune pe Marte, a declarat Alexandra Whitmire de la NASA Human Research Program. În eventualele misiuni pe Marte din viitor, când aprovizionarea echipajelor se va face mai dificil din cauza distanţei mari, creşterea plantelor va avea un rol extrem de important.