Procedura schimbării regale este planificată de decenii şi este cunoscută sub denumirea “London Bridge is down” (Podul Londrei a căzut). Palatul Buckingham a pus deja în mişcare aranjamentele pentru înmormântarea regală şi succesiunea la tron. Aceasta din urmă de facto s-a şi petrecut în momentul morţii Reginei Elisabeta a II-a, Charles devenind rege. Potrivit protocolului, decesul Reginei a fost anunţat (probabil) la câteva ore după, pentru că procedura prevede informarea prealabilă liderilor politici ai Marii Britanii, apoi ai celor 14 naţiuni suverane care fac parte din Commonwealth, şi abia apoi notificarea publică oficială. Aceasta a venit joi seara la ora 18.30, ora UK, dar comunicatul preciza că “Majestatea Sa a murit în pace la Balmoral, în această după amiază”, fără a preciza ora exactă a decesului.
Sicriul Reginei va fi pregătit pentru vizionare publică, astfel încât oamenii să îşi poată aduce omagiul, la Westminster Hall (parlamentul britanic) din Londra. În timpul ceremoniilor de înmormântare ale Regelui George al V-lea, în 1936, şi ale reginei-mamă în 2002, membrii familiei regale au eliberat pentru scurt timp garda oficială pentru a păzi sicriele în ceea ce a fost numit “Priveghiul Prinţilor”. Este probabil ca un act similar să aibă loc la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a.
Trupul Reginei Elisabeta a II-a va sta pe catafalc până în ziua înmormântării, care va avea loc cel mai târziu după 12 zile de la moartea ei. Având în vedere statutul Reginei şi longevitatea acesteia, este probabil ca doliul naţional să fie mai lung decât cel în urma morţii prinţesei Diana, dar acest calendar va fi anunţat de Regele Charles, în primul său discurs de rege, în seara zilei de vineri.
Sicriul va fi apoi transportat la Westminster Abbey, lângă Parlament. Slujba va fi condusă de Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury şi al doilea cel mai înalt personaj din Biserica Angliei (după monarh). Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată în capela memorială a Regelui George al VI-lea din Windsor, potrivit relatărilor din presa britanică, iar sicriul cu trupul Prinţului Philip, care a murit la vârsta de 99 de ani pe 9 aprilie 2021, va fi mutat din Seiba Regală de sub Capela St George lângă cel al Reginei.
Este de aşteptat ca lideri politici de pe tot mapamondul să participe la înmormântare. Steagurile vor fi arborate în bernă până a doua zi după înmormântare, la ora 8 dimineaţa, conform îndrumărilor de la Greater London Lieutenancy, cu excepţia Zilei Proclamării.
Ulterior, se va întruni şi Consiliul de Aderare la Palatul St. James, pentru a declara oficial succesorul, deşi Charles a devenit monarh din momentul morţii Reginei Elisabeta. La Consiliul de Aderare vor fi prezenţi, printre alţii, consilieri privaţi, lorzi, primarul Londrei şi înalţi comisari ai anumitor ţări din Commonwealth, aceasta fiind o procedură formală, rămasă în vigoare din vremea în care Regele Angliei era ales. La consiliu, noul monarh va jura loialitate Parlamentului şi Bisericii Angliei. Consiliul va emite, de asemenea, o “Proclamaţie de Aderare” care va fi citită în Ziua Proclamării, la scurt timp după moartea Reginei, la Londra, Edinburgh, Windsor, York şi în alte oraşe şi sate din întreaga ţară.
Membrii ambelor camere ale Parlamentului vor depune un nou jurământ de credinţă noului Rege, după care cele două camere vor suspenda şedinţele până după înmormântarea oficială de stat.
La urcarea pe tron, monarhii îşi pot alege numele regal, iar Charles a făcut deja acest lucru aseară – Charles al III-lea. Soţia sa Camilla, ducesa de Cornwall, va fi cunoscută drept Regina Consoartă. Fiul său William va deveni noul Prinţ de Wales, preluând fosta titulatură a tatălui său şi devenind el moştenitorul de drept al Coroanei. Ceremonia oficială de încoronare a lui Charlea al III-lea poate avea loc însă mult mai târziu, după o perioadă de doliu care poate dura până la un an.
Moneda şi bancnotele britanice poartă imagini ale monarhului, iar portretele lui Charles vor fi în pregătire pentru imprimare. Totuşi, întregul stoc de lire sterline aflate în circulaţie nu va fi înlocuit peste noapte, ci acest proces va dura câţiva ani.
Imnul naţional, în prezent “God Save The Queen”, va fi actualizat, cel mai probabil revenindu-se la vechile versuri “God Save The King”, aşa cum a fost înainte ca Regina Elisabeta a II-a să urce pe tron. Ofiţerii de poliţie vor avea nevoie de uniforme noi, la fel ca şi soldaţii, cu noile însemne regale, la fel şi paşapoartele, ştampilele oficiale, cutiile poştale.
Sursa: www.biziday.ro