Rita Hayworth a fost una dintre cele frumoase femei de la Hollywood. Cel mai cunoscut film al ei a fost „Gilda”, film care a urcat-o pe piedestalul actriţelor extraordinar de frumoase. Din păcate cariera ei cinematografică nu a fost foarte lungă.

A fost căsătorită de cinci ori, dar pentru cinefili cel mai important mariaj este cel cu Orson Welles.  S-au căsătorit în 1943, practic în secret. El era considerat pur şi simplu un geniu. După ce filmase “Citizen Kane” în 1941 avea toată lumea la picioare.

Ea în schimb era frumoasa Hollywood-ului şi abia divorţase de primul ei soţ, un petrolist texan mult mai în vârstă decât ea. Fusese un mariaj de cinci ani, presărat cu multe scandaluri, certuri şi despărţiri. Judecătorul a considerat-o vinovată de desfacerea căsătoriei şi a obligat-o să îi plătească pensie alimentară petrolistului.

Interesant este că şi căsnicia cu Orson Welles a durat tot  cinci ani.  Welles a încercat să o facă să îşi depăşească condiţia de dansatoare şi să o transforme într-o actriţă veritabilă. A vrut să fie Pygmalion-ul ei dar nu a reuşit. Au filmat împreună “Doamna din Shanghai”, considerat azi o capodoperă a cinematografiei mondiale. Şi ea spunea mai târziu că singurele imagini pe care le poate privi fără să râdă de ea, au fost secvenţele din filmele în care dansa. Nu a pus niciodată preocupată de talentul ei actoricesc. Relaţia lor nu a funcţionat prea bine nici măcar la  început. Welles era prea preocupat de proiectele lui cinematografice, iar Rita era interesată să strălucească în înalta societate a Los Angeles-ului, iar uşor, uşor s-a cufundat în alcoolism. A fost de fapt întâlnirea dintre două forme de egoism extrem, iar despărţirea lor a fost inevitabilă.

Rita Hayworth s-a căsătorit apoi cu Aga Khan, care a făcut senzaţie, aducând-o iar pe prima pagină, de data asta nu pentru roluri şi filme, ci pentru viaţa mondenă. Divorţul a survenit în 1952, dublat de o bătălie juridică pentru Yasmina, fiica lor, care conform tradiţiei islamice trebuia educată în religia tatălui, lucru pe care actriţa l-a refuzat. Ziarele au fost pline de acest scandal în acea perioadă. S-au auzit prima dată în public – din partea fostului soţ – acuzaţii de alcoolism, viata imorală, caracter dificil şi violent. Reputaţia ei a avut de suferit în urma acestui nou divorţ.

Nu mai apăruse pe ecran de mult şi a dorit să îşi reia cariera în 1956. Avea numai 36 de ani, dar frumuseţea ei – din cauza îmbătrânirii premature, aproape că dispăruse. A continuat să apară în filme de mâna a doua, fără strălucirea de altă dată. A mai avut două căsătorii la fel de nereuşite – cu un cântăreţ fără succes, căruia i-a plătit datoriile şi cu un producător de film.

Marea ei problema a fost alcoolul, care mai târziu i-a cauzat tulburări psihice. A avut şi grave probleme financiare. Nu mai dorea să apară pe ecran, dar nevoia de bani o făcea să accepte contracte. Cariera ei era departe de cea din anii 40,  când odată cu “Gilda” devenise femeia cea mai dorită din America.

S-a retras în 1972 la 54 de ani, după ce pur şi simplu nu mai reuşea să îşi amintească replicile. A părăsit platoul de filmare şi nu s-a mai întors niciodată. Diagnosticul: boala Alzheimer! A urmat un lung şir de cure de dezalcoolizare şi de internări în clinici psihiatrice.

A murit în 1987, în apartamentul ei din New York, inconştientă, după o lungă comă.

Rita Hayworth este destinul unei femei nefericite, care în ciuda succesului nu a reuşit niciodată să se împace cu ea însăşi. Extrem de singură, dorită în tinereţe de mii de bărbaţi şi părăsită de fiecare dată...