Scoţia a anunţat că va începe să ofere 50.000 de lire sterline familiilor, indiferent de naţionalitate, care doresc să se mute pe câteva insule scoţiene.

 

Decizia a fost luată pentru a creşte populaţia pe acele teritorii, banii urmând să înceapă să fie oferiţi în următoarele săptămâni, conform The Times.

 

Astfel, guvernul scoţian intenţionează să ofere suma totală de cinci milioane de lire sterline pentru până la 100 de familii până în anul 2026, potrivit raportului anual al Planului Naţional al Insulelor, publicat anul acesta.

 

„Depopularea, una dintre cele mai mari ameninţări”

„Depopularea este una dintre cele mai mari ameninţări la adresa comunităţilor noastre insulare. Orice demers pentru inversarea tendinţelor de depopulare ar trebui încurajat. Aceste compensaţii îi vor ajuta pe oameni să cumpere case, să înceapă afaceri şi să-şi facă o viaţă aici,” a spus Alasdair Allan, parlamentar scoţian al Partidului Naţional Scoţian pentru Insulele de Vest.

 

Însă proiectul a atras şi critici. Liam McArthur, parlamentar scoţian al Partidului Liberal-Democraţilor, a spus că Guvernul ar trebui să folosească banii pentru a ajuta mai mult comunităţile care trăiesc deja pe insulele din Scoţia.

 

Măsura a fost şi criticată

„Nu rezolvă cauzele fundamentale ale depopulării în comunităţile insulare,” a spus el, adăugând că populaţiile respective se confruntă cu probleme precum lipsa unui transport în comun bine conectat.

 

Cu toate acestea, fondul oferit a atras deja mulţi doritori, unii dintre ei provenind chiar din alte colţuri ale planetei, precum America de Sud.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro