Parlamentul irlandez lucrează la adoptarea unui proiect de lege care să pună capăt unei lacune care legalizează unele droguri precum ecstasy, ciuperci halucinogene şi ketamină, notează Mediafax.

Ministerul irlandez al Sănătăţii a confirmat  că o decizie a Curţii de Apel irlandeze a declarat neconstituţionale unele părţi ale legii din 1977 privind abuzul de droguri, care interzic substanţe precum ecstasy, ciuperci halucinogene şi ketamină.

După adoptarea legii în urmă cu 37 de ani, guvernele succesive au adăugat diverse droguri pe lista celor "interzise". Dar, aşa cum afirmă BBC, devreme ce aceste amendamente nu au fost adoptate de ambele camere ale Parlamentului irlandez, ele au fost invalidate.

Unele dintre cele 125 de droguri menţionate în legea originală - inclusiv heroina, cocaina şi cannabisul - sunt în continuare ilegale în Irlanda. Substanţele interzise după această dată sunt în prezent legale din punct de vedere tehnic atât în ceea ce priveşte posesia, cât şi folosirea.

Ministerul a declarat că oficialii erau pregătiţi pentru o astfel de decizie şi lucrează la înlocuirea legii în 24 de ore. Totuşi, orice lege nouă va putea intra în vigoare cel mai devreme joi la miezul nopţii, ceea ce înseamnă o fereastră de 48 de ore pentru legalizarea folosirii drogurilor.

"Nu puteam şti ce va decide curtea, dar eram pregătiţi pentru această posibilitate", a declarat ministrul Sănătăţii, Leo Varadkar pentru Irish Examiner. "Legislaţia a fost pregătită şi aprobată în avans de Cabinet. Legislaţia de urgenţă pe care am introdus-o astăzi va reinstitui status quo-ul şi controlul pentru toate drogurile", a precizat el.

Varadkar a declarat că decizia, care a declarat legea neconstituţională, pune sub semnul îndoielii "zeci" de condamnări.