După ani de studii, cercetătorii au aflat lucruri extrem de interesante despre cele mai cunoscute viori din lume, viorile Stradivarius.

Instrumentele care ajung să coste milioane de euro în lumea întreagă deţin supremaţia pe piaţa muzicală de câteva sute de ani, iar oamenii de ştiinţă au încercat să afle secretul din spatele lor şi de ce au un sunet mai bun decât celelalte viori, create în alte ateliere celebre.

Aceste viori au fost inventate dintr-o simplă greşeală, spun cercetătorii, iar experţii acustici au analizat sute de viori create în atelierul lui Stradivarius, ca să afle ce anume le conferă sunetul aparte şi atât de apreciat.

Ei au ajuns la concluzia că forma şi lungimea orificiilor de sunet în forma literei „f” de pe aceste viori prin care circulă aerul sunt secretele viorilor Stradivarius, iar creatorul lor, Antonio Stradivarius, a reuşit să ajungă la sunetul perfect la instrumentele sale din greşeală şi nu intenţionat.

Oamenii de ştiinţă au mai scris în studiul lor şi că grosimea plăcii din spatele viorii este responsabilă de sunetul amplu creat, iar după ce au supus mai multe viori la scanări cu raze X, au reuşit să creeze un model.

Atunci, aceştia şi-au dat seama că modificarea orificiilor de sunet nu a fost intenţionată, ci că a apărut din greşeală.

Iniţial, găurile de sunet ale viorilor erau rotunde, iar în timp au devenit semicerc, apoi au luat forma literei c, iar în final s-a ajuns la forma literei f, mult mai alungită.

Profesorul Nicholas Makris, de la Massachusetts Institute of Technology din Boston, spune că este imposibil de reprodus identic forma unei găuri de sunet a unei viori, pentru că de fiecare dată vor apărea mici erori, iar aceste mici diferenţe sunt de aproximativ 2% de la o vioară la alta.

Studiul s-a desfăşurat pe o perioadă de şapte ani şi a fost publicat în „Proceedings of the Royal Society”, iar pentru cercetare au fost analizate mai multe instrumente muzicale, inclusiv lăută, vioară, chitară, de pe parcursul a 800 de ani.