Emoţii, sâmbătă seară, pentru cineaştii români care au participat la festivalul de film de la Berlin. Radu Jude a luat Ursul de Argint pentru regie. Producătorul filmului „Aferim!” este Ada Solomon, cea care în urmă cu doi ani aducea în România Ursul de Aur împreună cu regizorul peliculei „Poziţia copilului”, Călin Netzer.

„Dacă aş fi ştiut că voi lua un premiu aşa de important, aş fi fost mai serios când am făcut filmul”, a spus Radu Jude, stârnind hohotele de râs ale audienţei. El a spus că meritul premiului aparţine echipei. „Este, de asemenea, un mesaj pentru instituţia care în ţara noastră conduce cultura şi cinematografia: este important să sprijini filmul de calitate!”, a încheiat Radu Jude.

Din distribuţia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul îi aparţine lui Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, iar producător este Ada Solomon.

O poveste de acum 200 de ani din Ţara Românească, imaginată de regizorul Radu Jude, a ajuns la Berlin ca să fie arătată lumii întregi. Un zapciu, un fel de poliţist al secolului al 19-lea din Ţara Românească, porneşte, împreună cu fiul său, în ceea ce urmează să fie pentru adolescent o călătorie iniţiatică, în căutarea unui rob fugar. Căutarea, prinderea şi pedepsirea robului rom fugit de pe moşia unui boier, toate sunt consemnate în film. Ca să redea atmosfera acelor vremuri, Radu Jude a renunţat la strălucirea culorilor, în favoarea dramatismului pe care-l au filmele în alb si negru. Costumele au fost recreate cu atenţie, iar decorurile - creionate ca în manuale. Arhaismele şi peisajele pitoreşti au fost apreciate de specialişti.

Tot filmul a fost turnat în numai 25 de zile, în Munţii Măcinului şi în zona Mănăstirii Horezu.