Laurian Stănchescu, cel care a iniţiat demersul de repatriere a osemintelor lui Constantin Brâncuşi, va merge săptămâna viitoare la Paris pentru a depune ultimele acte necesare înaintării cererii de deshumare a sculptorului, a anunţat ieri scriitorul, într-o conferinţă de presă.

„Ultimul demers şi cel mai important pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi este faptul că primăria şi prefectura Parisului mi-au cerut un document prin care să se specifice faptul că o rudă de sânge de-a lui Constantin Brâncuşi îl cere pe acesta acasă. Am vorbit cu un notar din Târgu-Jiu ca să facem acest lucru foarte repede”, a declarat Laurian Stănchescu, potrivit gorjeanul.ro.  Mai exact, scriitorul a luat legătura cu Lucreţia Bobei Brâncuşi, strănepoata sculptorului, care şi-a dat deja acordul pentru repatriere. Stănchescu a mai spus că imediat după obţinerea documentului notarial va merge la Paris, unde va putea fi depusă cererea de deshumare.

Repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale lui Constantin Brâncuşi se desfăşoară din luna mai cu ajutorul unei case de avocatură franceze, pe care Guvernul României a angajt-o să reprezinte interesele statului în acest demers. Guvernul anunţa la vremea respectivă că onorariul avocaţilor va fi suportat de Secretariatul General al Guvernului, în limita sumei de 90.000 de lei.

Potrivit gandul.info,  la începutul anului, primarul Parisului declara că ar fi de acord cu deshumarea osemintelor, aflate în prezent în cimitirul Montparnasse. Dacă cererea va fi aprobată, rămăşiţele marelui sculptor vor fi înhumate în localitatea Hobiţa,judeţul Gorj, satul natal al lui Brâncuşi.