A fost dată publicităţii lista scurtă a filmelor străine pentru Oscar 2014, urmând ca pe 16 ianuarie să fie anunţate cele cinci producţii nominalizate. România, reprezentată de Poziţia copilului, nu a intrat în cursa celor nouă. Iată ce scria producătoarea filmului, Ada Solomon, la scurt timp de la anunţarea rezultatelor, pe contul ei de Facebook: „Pentru noi şi pentru Poziţia copilului cursa pentru Oscaruri s-a încheiat. Avem în faţă alte provocări, aşa că trebuie să mergem mai departe. Urăm succes concurenţilor de pe lista scurtă a celor nouă filme, pe care se află câteva titluri cu adevărat bune, unele surprinzătoare şi altele pe care încă nu le-am văzut, aşa că nu pot comenta pe marginea lor. Sunt mulţumită că Europa de Est e reprezentată prin două filme: Un episod din viaţa unui culegător de fier vechi, din Bosnia, un film cu un buget aproape inexistent, lucru care îl face şi mai lăudabil, felicitări pentru Amra Baksic Camo, şi filmul maghiar The Notebook. Sunt de asemenea mulţumită că Europa este per ansamblu bine reprezentată (şase filme din nouă). Mă bucur că din selecţie face parte un documentar excelent, The Missing Picture”.

Cele nouă filme cu şanse la o nominalizare în ianuarie 2014 sunt:

The Broken Circle Breakdown (Belgia), regizor Felix van Groeningen

Filmul este inspirat din piesa de teatru cu acelaşi nume a lui Johan Heldenbergh şi Mieke Dobbels. Filmul a luat Premiul LUX al Parlamentului European.

An Episode in the Life of an Iron Picker/Un episod din viaţa unui culegător de fier vechi (Bosnia - Herţegovina)

Filmul, despre care Hollywood Reporter spunea ca „este un amănunţit studiu de caz asupra sărăciei şi rasismului din Europa modernă, care combină forţa emoţională cu severitatea estetică” e regizat de Danis Tanovic. Filmul a primit la Berlin Ursul de Argint – Marele Premiu al Juriului şi Ursul de Argint pentru cel mai bun actor (Nazif Mujić), plus Premiul Juriului Ecumenic. Filmul a rulat anul acesta în cinematografele din România.

The Missing Picture (Cambodgia), regizor Rithy Panh

Deţinătorul Premiului Un Certain Regard la Cannes, a fost nominalizat în categoria „Cel mai bun documentar” de către Academia Europeană de Film

The Hunt (Danemarca), regizor Thomas Vinterberg

Cu un buget de aproximativ 2,7 milioane euro, The Hunt a fost turnat în Danemarca şi a rulat pe marile noastre ecrane. Laureat la Cannes cu Premiul Juriului Ecumenic şi cu premiul pentru „Cel mai bun actor (Mads Mikkelsen).

The Grandmaster (Hong Kong), regizor Wong Kar-wai

The Grandmaster spune povestea lui Ip Man, marele maestru de arte marţiale, un personaj care a trăit în China între 1893 şi 1972 sub numele de Yip Kai-man şi a fost antrenorul celebrului Bruce Lee. Promovat ca povestea lui Ip Man, marele maestru în artele marţiale care şi-a pus amprenta asupra unora dintre cei mai populari campioni şi actori chinezi din toate timpurile, printre ei şi Bruce Lee. 

Two Lives (Germania), regizor Georg Maas

Europa anilor 90. Zidul Berlinului tocmai a căzut. Katrine, crescută în Germania de Est, locuieşte în Norvegia de 20 de ani, dar a rămas un copil al războiului: s-a născut dintr-o mamă norvegiană şi un tată soldat german, venit în Norvegia în timpul ocupaţiei din timpul celui de-al doilea război mondial.

The Notebook (Ungaria), regizor Janos Szasz

Filmul regizorului maghiar Janos Szasz, câştigător al unui Glob de Cristal, este o adaptare a romanului scriitoarei maghiare Agota Kristof, despre doi gemeni în timpul celui de-al doilea război mondial.

La grande bellezza/The Great Beauty (Italia), regizor Paolo Sorrentino

Filmul prezintă povestea unui scriitor aflat în pragul bătrâneţii, Jep Gambardella (Toni Servillo), care rememorează tinereţea lui plină cândva de pasiuni, atunci când priveşte oraşul Roma ca un melanj de figuri politice, artişti, femei din înalta societate, intelectuali, chiar şi delincvenţi.

Omar (Palestina), regizor Hany Abu-Assad

Omar, de Hany Abu-Assad, este povestea a trei copii şi a unei tinere femei, ale căror destine sunt afectate negativ de lupta lor pentru libertate. Este primul film complet auto-finanţat al cinematografului palestinian. În Omar joacă Waleed Zuaiter, cunoscut publicului prin rolul din serialul câştigător de premiu Emmy din Homeland. Premiul Juriului sectiunii Un Certain Regard.