Pentru jurnaliştii acreditaţi la festivalul de la Sarajevo, ziua de vineri a început pe româneşte: producţia Strada Film şi debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mustaţă, Lupu/Wolf, a fost proiectat în principala sală a festivalului la 11.30 dimineaţa. Un inedit experiment suprarealist, Lupu s-ar putea regăsi în palmaresul festivalului, anunţat sâmbătă seara, şi se pregăteşte pentru o premieră în România la sfârşitul lunii septembrie sau la începutul lunii octombrie.

Cinci ani după ce a câştigat Ursul de Aur la Berlin cu scurtmetrajul său O zi bună de plajă, Bogdan Mustaţă îşi lansează primul lungmetraj cu Mihai Vasilescu, un actor adolescent descoperit de regizor care a împlinit 16 ani în octombrie 2011, exact în timpul filmărilor, în rolul titular. Colaborarea dintre regizor şi tânărul actorul pare a promite, căci prezintă două voci noi şi nefamiliare în peisajul cinematografic autohton.

Fără a avea o poveste propriu-zisă, filmul îl are mereu în centru pe adolescentul Lupu, care încă suferă după decesul tatălui său petrecut cu doi ani înainte. În blocul său, băiatul o întâlneşte pe Clara (Ada Condeescu, evident prima opţiune a regizorilor din România atunci când în cadru este nevoie de o prezenţă seducătoare) şi se îndrăgosteşte. Întâlnirile lui Lupu cu Clara, dar şi cu alţi vecini, îi vor dovedi curând spectatorului că debutul lui Mustaţă este un film special.

Filmul se înscrie într-o serie de proiecte care lărgesc câmpul de interese al cinema-ului nostru. Să nu uităm de Domnişoara Christina, cu premiera programată pe 1 noiembrie (în weekendul de Halloween, adică), sau Love Building, comedia romantică a Iuliei Rugină. Suprarealismul lui Mustaţă va fi ajutat de George Dorobanţu, care lucrează la SF-ul post-apocaliptic şi ultra-independent Omega Rose, dar şi de Cristi Puiu şi Radu Jude, care se întorc în secolul 19 cu proiectele lor de epocă La conac şi Aferim.