O poveste demult uitată spune că ar fost ridicat acum mai bine de 100 de ani de un bărbat care şi-a împuşcat soţia, dupa ce a găsit-o în pat cu amantul.

Lucrarea a fost distrusa parţial în vremea comuniştilor, dar artiştii anunţă că va fi repusă în valoare.

Istoria ciudatului monument funerar începe în 1895 şi aduce cu o adevărată telenovelă de secol XIX. Obeliscul, care seamănă cu un organ sexual masculin, a fost ridicat şi aşezat la căpătâiul unei tinere care la numai 23 de ani a sfârşit tragic.

După ce a prins-o în pat cu un iubit, soţul a împuşcat-o într-o criza de gelozie. Se pare că el era un descendent al lui Calistrat Hogaş, iar răposata s-a numit Maria Hogaş, numele de domnişoară fiindu-i Lascan.

Pentru a realiza lucrarea funerară, soţul ei a apelat la cel mai renumit sculptor al vremii Temistocle Vidali. Monumentul considerat o operă de artă, este inscripţionat în mod intenţionat, invers, aşa că doar stând cu capul în jos poţi citi puţinele cuvinte cioplite în granit: "Aceasta este viaţa." După 1945, o parte din lucrare a fost distrusă pentru că regimul comunist a considerat că este obscenă.

Şi totuşi, criticii de artă au altă părere: "Vidali a fost un sculptor renumit al oraşului, familia lui numărând mai multe generaţii de artişti. Aceasta este o lucrare mai deosebită." spune criticul de artă Valter Paraschivescu.

Cât despre enoriaşi, aceştia îşi fac cruce şi scuipă în sân ori de câte ori trec pe lângă mormânt.