Premiile Nobel se acordă în fiecare an în capitala Suediei, la dorinţa savantului Alfred Nobel, care a cerut prin testament ca averea sa să fie folosită pentru premierea oamenilor care aduc o contrbuţie remarcabilă în câteva domenii.
Există numeroase lucuri mai puţin cunoscute în istoria Premiilor Nobel:
Adolecenta pakistaneză Malala Yousafzai a devenit cea mai tânără laureată a Premiului Nobel. Militanta în vârstă de 17 ani a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Pace pentru “lupta sa eroică prin care a devenit un simbol al dreptului la educaţie pentru tinerele din toată lumea”, alături de Kailash Satyarthi, din India.
Cel mai vârstnic laureat a fost americanul de origine rusă Leonid Hurwicz, câştigător al premiului pentru economie în 2007, la vârsta de 90 de ani.
Anul acesta, au fost propuse pentru Nobelul pentru Pace 278 de personalităţi, un record în istoria Premiilor.
Cinci personalităţi de origine română au obţinut înalta distincţie: Ioan Moraru (pentru Pace), Gheorghe Emil Palade (pentru Ştiinţă şi Medicină), Elie Wiesel (pentru Pace), Herta Muller (pentru Literatură) si Stefan W. Hell (pentru Chimie)
Numele propunerilor pentru fiecare categorie vor fi dezvăluite abia peste 50 de ani.
Trei laureaţi se aflau la închisoare în momentul în care s-au anunţat premiile: pacifistul şi jurnalistul german Carl von Ossietzky (1935), opozanta birmană Aung San Suu Kyi (1991) şi disidentul chinez Liu Xiaobo (2010).
Doar şase oameni au refuzat premiul din motive politice: trei din Rusia, unul din Vietnam şi doi din Germania, care au avut interdicţie de la Hitler de a participa la ceremonie.
Şase perechi tată-fiu au primit un premiu Nobel şi câte o singură pereche tată-fiică şi mamă-fiică.
Engleza se află pe primul loc în topul limbilor în care scriu laureaţii premiului Nobel pentru literatură, cu 26 de câştigători, urmată de franceză şi germană (13) şi spaniolă (11).
SURSA: Yahoo News