Poetul Vladimir Maiakovski s-a născut la 19 iulie 1893. Pe 14 aprilie 1930 s-a sinucis! Între aceste date un destin dramatic, minat de pasiune şi de mari iluzii.  Vă prezentăm povestea lui şi a iubitei lui Lili Brik.

Maiakovski, a fost poet, mare animator al artei ruse şi sovietice. A debutat ca poet futurist, campion al avangardei ruseşti. În anii 20, ai bolşevismului galopant, a devenit un campion al propagandei oficiale, bucurându-se de privilegiile acordate de regim, premii, bani, călătorii în străinătate, de o maşinărie de propagandă uriaşă care îl zeifica. A scris în 1924 un poem despre Lenin pe care l-a citit în mari mitinguri şi l-a tipărit în milionae de exemplare. Vladimir Maiakovski a fost un star al acelor ani, considerat un geniu in viaţă. În ciuda succesului său extraorcdinar, al statutului său privilegiat, de poet oficial, s-a sinucis (n 1893).

A fost o epocă tulbure, a unor mari violenţe, de răsturnări sociale. Avusese loc un război cu milioane de victime, apoi un alt război, civil, care însîngerase din nou Rrusia. Pacea nu a fost nici ea ce ar fi putut să fie. Rusia a fost traversată în continuare de nenorociri. De turbulenţe, de masacre, de foamete, de marea minciună care a fost bolşevismul. Când Maiakovski a înţeles zădărnicia artei sale, de drumul înfundat în care intrase, când a înţeles că se lăsase folosit, când a văzut că speranţele şi iluziile sale se spulberau, s-a restras în apartamentul lui, a luat un pistol şi s-a împuşcat.

Probabil că lucrul cel mai frumos care i s-a întâmplat în viaţă a fost povestea de dragoste cu Lili Brik. S-au cunoscut în vara 1915, prin mijlocirea surorii mai mici, Elsa. Lili era măritată cu Ossip Brik. Vladimir Maiakovski făcea figura de rebel, tânără speranţă a marii poeziei ruse. A fost o relaţie, cum spunem azi, în zigzag, cu certuri, despărţiri, vetc, dar vreme de 15 ani Lili Brik, în ciuda tuturor situaţiilor neprevăzute, a fost muza lui. Lili Brik a inspirat şi alţi artişti ai vremii. S-a aflat in mijlocul avangardei ruseşti din acei ani. În anturajul ei se găseau Meyerhold, Eisenstein, Pasternak, Roman Jakobson. În apartamentul celor doi din Petrograd apoi din Moscova, erau mereu serate literare, întâlniri, cenacluri. Aici se pregăteau reviste, evenimente, cabale literare. Se aranjau spectacole de teatru, filme, turnee. Cele mai importante figuri se regăseau acolo atrase ca un magnet de energia, histrionismul, de geniul lui Maiakovski. Era cel mai influent artist, trecea drept poetul oficial al regimului. Era apreciat la Kremlin, care il folosea ca armă propagandistică.

Maiakovski mergea frecvent prin oraşele Rusiei unde recita şi conferenţia despre Lenin, bolşevism, despre marile victorii şi viitorul luminos. În anii 20 a călătorit mult în Franţa, in Germania, in SUA, in Italia etc. Ce a intrigat in povestea de dragose între poet şi muza lui, a fost faptul ca Ossip şi Lili Brik nu au divorţat. A fost un menage a trois ? Poate la început, dar e cert că atunci când Maiakovski îşi găsea altă muză, cei doi soţi se reconciliau. Au rămas în bune relaţii până la sfârşit.

De ce s-a sinucis Maiakovski? Lili Brik sugerează in cartea ei de interviuri înregistrată în anii 70 la Moscova, “Avec Maiakovski”/1980, că se temea de bătrâneţe. Foarte probabil, mai mulţi au remarcat în amintirile lor asta. Dar mai era ceva, Maiakovski simţea că îi trecuse vremea. Dictatura se instala tot mai vădit şi controla deja literatura. Cenzura şi KGB făceau restul. În anii preluării puterii de de Lenin şi bolşevicii lui, Maiakovski fusese foarte util, şi de aceea, preţuit. Acm nu mai era nevoie de el. În lumea literară îşi făcuseră loc activişti duri, scriitori duplicitari, servili, slugi ale partidului. Ei făceau jocurile. Maiakovski era omul anilor 20, al NEP-ului leninist. Pentru el nu mai era loc şi oricum nu ca un privilegiat. Dacă ar fi supravieţuit anului 1930 il aştepta Gullag-ul. Singura opţiune era să devină un propagandist al lui Stalin.  El crezuse că bolşevismul va elibera omul, că viitorul aparţine libertăţii. Aflase la sfâşitul anilor 20 că era exact pe dos. În acest context s-a sinucis. Era de prisos.

Lili Brik i-a supravieţuit lui Vladimir Maiakovski. S-a sinucis în 1978, din cauza unei boli plină de suferinţe.(n 1891)