Lăsata Secului este ziua care anunţă Postul Naşterii Domnului sau Postul Crăciunului. Este unul dintre cele mai importante posturi din an şi reprezintă ultima zi când se mai poate mânca dulce. Ce ar trebui să conţină masa de această sărbătoare, aflaţi în rândurile următoare.
Ce se mănâncă de Lăsata Secului de Crăciun 2022
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului este pe data de 14 noiembrie, cu o zi înainte de a începe Postul Crăciunului. În această zi, creştinii petrec alături de cei dragi şi de familie mâncând bucate alese. La masă se strâng toate rudele şi prietenii pentru a sărbători ultima zi înainte de Postul Crăciunul.
Potrivit obiceiurilor, masa se aşază la răsărit, cu o faţă de masă albă şi o icoană lângă. De asemenea, în mijlocul acesteia trebuie să stea tot timpul pâinea şi sarea, iar cei aşezaţi la masă trebuie să înceapă ospăţul cu pâine şi sare.
De Lăsata Secului, gospodinele pregătesc plăcinte cu brânză dulce şi stafide, se bea vin şi se mănâncă friptură. De pe masă nu lipseşte niciodată nici ciorba. O tradiţie veche spune că, dacă pieptul găinii de la masă este gras, iarna va fi grea şi geroasă.
În schimb, dacă pieptul de găină este slab în grăsimi, se prevesteşte o iarnă blândă şi o vară rodnică. De asemenea, pentru a fi feriţi de rele, gospodinele trebuie să pună oalele în care s-a gătit cu gura în jos.
Ce nu ai voie să faci de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022
Sărbătoare Lăsata Secului pentru Postul Crăciunul este foarte importantă pentru creştini. Este respectată cu stricteţe încă din vremuri străvechi. Din acest motiv, există anumite activităţi care sunt interzise în această zi. Iată ce nu ai voie să faci:
- Femeile nu au voie să toarcă sau să coasă în această zi, deoarece se spune că vor atrage boli şi rele asupra lor şi asupra familiei;
- Rudele care se strâng la masă de Lăsata Secului nu au voie să vină cu mâna goală la gazdă. Trebuie să aducă un colac mare uns cu miere, o sticlă de vin şi o găină friptă;
- Nu se pune faţă de masă colorată;
- Nu se spală haine;
- Nu se serveşte mâncare nesărată;
- Nu se consumă carne de porc;
- Nu se împrumută pe nimeni cu nimic;
- De Lăsata Secului, nu se aşază farfuriile pentru mâncare la întâmplare. Dacă acestea sunt aşezate pe masă în mod aleatoriu, se spune că familia va avea parte de necazuri în gospodărie;
- Masa trebuie să fie aşezată cu faţa spre răsărit, indiferent dacă este vorba despre cină sau prânz.
Rugăciunea pe care este bine să o rosteşti la început de post
„Doamne! Dă-ne să ne vedem păcatele noastre, astfel încât mintea noastră, atrasă cu desăvârşire de luarea-aminte faţă de păcatele noastre, să înceteze a mai vedea greşelile aproapelui, şi să-i vadă pe toţi într-acest chip buni. Dă inimii noastre să părăsească grija pierzătoare de neajunsurile aproapelui, să îşi unească toate grijile numai în grija pentru dobândirea curăţiei şi a sfinţeniei, poruncite şi gătite nouă de Tine. Dă-ne nouă, celor ce ne-am spurcat haina sufletului, să o albim iarăşi: ea a fost deja spălată prin apele Botezului, iar acum, după pângărire, aceste haine au nevoie să fie spălate prin apele lacrimilor.
Dă-ne să vedem în lumina harului Tău neputinţele cele de multe feluri care trăiesc în noi, înăbuşind în inimă mişcările duhovniceşti, aducând în ea mişcările sângelui şi trupului care sunt potrivnice Împărăţiei lui Dumnezeu. Dă-ne marele dar al pocăinţei, înaintea căruia merge şi pe care îl naşte marele dar al vederii păcatelor noastre. Păzeşte-ne, cu aceste mari daruri, de hăurile amăgirii de sine care apare în suflet din pricina păcătoşeniei sale neluate în seamă şi neînţelese, şi se naşte din lucrările patimii dulceţii şi slavei deşarte care trăiesc în el neluate în seamă şi neînţelese.
Păzeşte-ne pe noi cu aceste mari daruri în calea noastră către Tine, şi dă-ne nouă să ajungem la Tine, Cela ce chemi pe cei ce-şi recunosc păcătoşenia, şi lepezi pe cei ce se socot drepţi, ca să Te slavoslovim în veci, întru veşnica Ta fericire, a singurului Dumnezeu adevărat, răscumpărătorul celor robiţi şi Mântuitorul celor pierduţi. Amin.”
Sursa: www.playtech.ro