Cu siguranţă, mulţi dintre noi ne bazăm pe congelatoare atunci când vine vorba de păstrarea în condiţie optimă a alimentelor. Dar cât timp poţi păstra diferite produse în congelator? Ei bine, trebuie să afli că, deşi sunt îngheţate, alimentele nu vor rezista la nesfârşit. Află în continuare, cât timp poţi păstra alimentele în congelator, astfel încât să îşi menţină proprietăţile şi să fie bune pentru consum.
Cât timp poţi păstra alimentele în congelator în condiţii optime
Congelarea este o modalitate perfectă de conservare a alimentelor pentru o perioadă îndelungată. Deşi temperaturile de sub 0 grade Celsius previn înmulţirea bacteriilor, alimentele congelate vor suferi totuşi unele modificări în timp. Haideţi să vedem cât timp poţi păstra în congelator, în condiţii optime, diferite alimente.
Cât timp poţi păstra carnea în congelator
Fără doar şi poate, carnea este unul dintre cele mai des congelate alimente. În funcţie de tipul ei, carnea poate fi ţinută în congelator chiar şi până la un an de zile. De exemplu, carnea crudă poate fi congelată pentru o perioadă mai lungă de timp. În schimb, perioada de congelare este mai scurtă pentru carnea procesată, deoarece produse precum cârnaţii, crenvurştii sau şunca şi baconul, pot fi păstrate maxim 3-4 luni în congelator.
Mai precis, carnea de porc poate fi păstrată în acest mod pentru maxim 6 luni. Pe de altă parte, carnea de miel şi viţel rezistă 9 luni în condiţii optime, iar pentru cea de pui, curcan sau vită perioada de congelare este de până la 12 luni.
Legumele şi fructele
Fructele şi legumele pot fi congelate până la 8 – 12 luni, însă perioada de congelare variază în funcţie modul în care vor fi preparate, dar şi de felul în care sunt depozitate. Acestea trebuie păstrate la o temperatură constantă şi nu este recomandat să le recongelaţi de mai multe ori.
În timp ce citricele se pot menţine congelate doar pentru o perioadă de cel mult 3 luni, alte fructe, precum cireşele, vişinele şi căpşunile pot fi păstrate chiar şi un an de zile în congelator. De obicei, legumele pot fi păstrate congelate vreme de 8 – 12 luni.
Cât timp poţi păstra la congelator produsele de panificaţie
În ceea ce priveşte produsele de panificaţie, unele dintre acestea se pot păstra în congelator chiar şi 12 luni. În schimb, aluatul de pâine poate fi congelat pentru cel mult 30 de zile, iar cel de prăjituri se menţine pentru aproximativ 3 luni.
Fructe de mare şi peşte
Specialiştii spun că nu este recomandat ca peştele să fie păstrat în congelator mai mult de 6 luni, însă durata de congelare depinde de tipul peştelui. Peştele slab (păstrăv, crap, ştiucă, etc.) poate fi congelat pentru cel mult 6 luni, iar peştele gras (ton, somon şi macrou, de exemplu) poate fi păstrat vreme de maxim 2-3 luni.
Fructele de mare se păstrează congelate mai mult timp. Racii şi homarii, de pildă, se menţin în congelator vreme de 10-12 luni, iar creveţii şi calamarul se păstrează pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 6 luni.
Cât timp poţi păstra alimentele în congelator – Lactate
În cazul brânzei, cu cât este mai maturată, cu atât mai mult se va păstra în congelator. Aşadar, în timp ce parmezanul poate fi păstrat în congelator chiar şi 6 luni, brânza dulce de vaci trebuie consumată după cel mult o lună de zile de la congelare. Untul, pe de altă parte, poate fi congelat chiar şi pentru o perioadă de 6 – 9 luni.
Sursa: www.stiridinlume.ro