Ingrediente pentru patru porţii:

- 400/ 500 gr muşchiuleţ de vită

- 8 cartofi de dimensiune medie

- 100 ml vin roşu

- 100 ml zeamă de carne de vită

- 4 crenguţe mici de rozmarin proaspăt

- piper proaspăt măcinat

- sare

- zahăr

Mod de preparare:

Înainte de preparare, carnea se poate macera (de la 6 ore la max. 48 ore) cu foarte puţin muştar, ulei de măsline, mirodenii şi puţină apă (cât s-o acopere). Vita se taie în 8 felii de 2,5 / 3 cm grosime, iar acestea se condimentează pe o parte (pe cealaltă parte condimentele se adăugă când feliile se întorc tigaie). Se pun patru felii de carne, în o tigaie pentru friptură, bine încinsă, cu puţin ulei de măsline. Înainte ca feliile de vită să fie întoarse, se adăugă în tigaie şi un cubuleţ de unt. După prăjire (timpul de prăjire depinde de tipul tigaii, de cum vreţi să fie carnea - ce e important este să fie întoarsă când e bine rumenită, dar nu arsă), carnea se pune într-un vas de sticlă (jena) cu capac, termorezistent şi preîncălzit. După aceea, se pune la cuptor, la 120 °C, pentru încă 5 – 10 min.

Pentru garnitură, se fierb cartofii în coajă, în apă sărată. După fierbere (timpul de fierbere depinde de tipul cartofului, de dimensiune etc. - dacă intră furculiţa uşor în cartof, fără să se destrame, atunci sunt fierţi corect), cartofii se taie în patru bucăţi şi se rumenesc în ulei de măsline cu rozmarin (fără să fie decojite); la nevoie, se mai poate adăuga şi sare.

Uleiul şi sucul de vită rămase în tigaie, după prăjirea cărnii, se folosesc la pregătirea unui sos (gravy), adăugându-li-se, pe foc, vinul roşu şi 2 linguri de zahăr. Când sosul scade la jumătate, se adăugă şi zeama de carne de vită (care poate fi şi zeama care rezultă după macerarea cărnii sau chiar preparată din cubuleţe de vită pentru supă). Sosul este gata atunci când scade şi se îngroaşă puţin.

Muşchiuleţul de vită trebuie să fie de culoare roz, înconjurat de mici bucăţi de grăsime (care nu se îndepărtează la gătire). Din muşchiuleţ se îndepărtează doar tendoanele de pe una din laturile sale, ca să nu se deformeze în tigaie. Este foarte important ca vita să aibă o culoare bine rumenita, dar nu arsă.

Dacă gătiţi pentru patru persoane este recomandabil să pregătiţi toată vita în acelaşi timp, folosind două tigăi. Indiferent că alegeţi să pregătiţi vita pentru masa de prânz sau pentru cină este obligatoriu să-i alăturaţi un vin roşu, de calitate.

Poftă bună!

Sursa: lovefood.ro