Băuturile alcoolice au un efect dublu, iar acest lucru este asociat cu modul în care acţionează asupra creierului. La început, alcoolul tinde să îi facă pe oameni foarte somnoroşi, dar apoi îi ţine treji şi alerţi pentru câteva ore.
Conform noului studiu al profesorului de psihiatrie şi farmacologie Leslie Morrow, de la Universitatea de Medicină din Carolina de Nord, alcoolul are efecte puternice asupra sistemului nervos central, relatează Live Science.
Alcoolul intră relativ repede în corp, fiind o moleculă mică şi poate afecta cu uşurinţă neuronii. În creier, acesta atacă proeteinele, inclusiv receptorii GABA-A, care sunt prezenţi în mai mult de 80% dintre neuroni şi care sunt asociaţi cu viteza de reacţie, starea de relaxare şi cu concentrarea.
Interesant este că aceşti receptori sunt cauza şi pentru starea de alertă care se instalează ulterior. După câteva ore, receptorii GABA-A devin mai puţin sensibili la alcool. Fără aceste „portiţe” care să permită încetinirea reacţiilor şi a interacţiunilor dintre neuroni, activitatea cerebrală creşte în intensitate.
Morrow precizează că „acest efect depinde de doza de alcool şi timpul care a trecut de la consumarea alcoolului”.
Efectul nu este însă valabil la alcoolici. „Au pierdut atât de mulţi receptori încât nu mai fac alţii cu aceeaşi frecvenţă. Dacă au mai puţini receptori, devin mai anxioşi şi mai nervoşi şi, în general, au probleme cu somnul”.
De ce alcoolul te adoarme, apoi te face mai alert?
14 mai 2017





Din aceeaşi categorie:
Dieta cu morcovi
(14 septembrie 2014)
211 vizualizări
Vinurile nobile, soluţia viticultorilor argentinieni pentru a face faţă concurenţei
(17 mai 2015)
204 vizualizări
Beneficiile somonului
(5 iulie 2013 - Clara ION)
686 vizualizări
Bananele te scapă de mahmureală
(23 iulie 2013 - Clara ION)
1190 vizualizări
Curiozităţi despre cafea
(14 iulie 2013 - Cristina IANCU)
178 vizualizări
Salata Caesar
(30 octombrie 2013)
132 vizualizări
Alimentele purtătoare de noroc pe care trebuie să le mănânci de Revelion
(29 decembrie 2013)
478 vizualizări
Cele mai toxice alimente din comerţ. Toţi românii trebuie să stea departe de ele, mai ales copiii
(28 septembrie 2020)
568 vizualizări
3 legume care te scapă de toxinele din organism şi îţi cresc imunitatea. Beneficii uimitoare pentru sănătate
(13 noiembrie 2020)
174 vizualizări
Sarea nu e doar pentru mâncare. Iată ce întrebuinţări mai are despre care sigur nu ştiai
(9 iunie 2020)
241 vizualizări
Cea mai veche branza din lume, descoperita langa mumii
(1 martie 2014)
171 vizualizări
Ardei umpluţi cu orez REŢETĂ DE POST
(14 martie 2014)
396 vizualizări
Beneficiile nebănuite ale ciocolatei
(1 iulie 2013)
98 vizualizări
Un mic dejun sănătos
(8 iulie 2013 - Clara ION)
146 vizualizări
40 de producători români, la cel mai mare târg internaţional de agricultură ecologică
(5 februarie 2014)
381 vizualizări
Cum a ajuns uleiul de palmier în aproape toate alimentele. Un lobby asemnătător cu cel al tutunului şi alcoolului
(6 iulie 2021)
83 vizualizări
Cum să găteşti cu vin
(25 august 2013)
1329 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole