Uneori alternativele aşa-zis mai sănătoase la alimentele obişnuite nu sunt tocmai atât de sigure precum am crede. Dacă ai crezut că chipsurile din banane sunt sănătoase o să te răzgândeşti. La fel se întâmplă şi cu crackerşii pe care multe persoane îi aleg pentru a înlocui pâinea. La toate contează acelaşi lucru de care trebuie să ţinem mereu cont: ingredientele de pe etichetă. Iată câteva alimente care nu sunt chiar atât de sănătoase şi trebuie să le alegi cu grijă:
Chipsurile din banane
Nu te gândi că acestea sunt alternativele sănătoase la chipsurile obişnuite, deoarece acestea sunt prăjite în ulei de palmier şi adesea au zahăr adăugat. Prin urmare, nu ai făcut nimic dacă înlocuieşti bananele în stare proaspătă care au fibre, potasiu şi magneziu cu aceste sortimente prăjite.
Ce poţi să faci este să deshidratezi banane cu ajutorul unui deshidrator sau chiar în cuptor la temperatură mică şi cu ventilaţia pornită. Şi atunci ştii sigur că nu au zahăr adăugat şi nici nu sunt prăjite.
Crackerşii
Chiar dacă eşti tentată să înlocuieşti pâinea cu crackerşii sau cu rondelele din orez trebuie să ştii că nu toate sortimentele pe care le alegi sunt sănătoase. Unele conţin chiar mai mulţi aditivi decât pâinea, de aceea este foarte important să citeşti ingredientele de pe etichetă. Crackerşii trebuie să aibă doar făină de secară (de preferat), apă şi sare. Iar rondelele din orez este de preferat să fie din orez integral sau din amestec de quinoa, porumb, orez integral. Nu cumpăra crackerşii care au în compoziţie drojdie, amidon modificat, conservaţi, coloranţi şi uleiuri.
Produsele fără gluten
Glutenul este foarte periculos pentru persoanele care au o intoleranţă la el şi suferă de boala celiacă, însă produsele ca fiind fără gluten trebuie alese tot ţinând cont de eticheta cu ingrediente. Foarte multe astfel de produse nu conţin gluten, însă abundă în aditivi, grăsimi, zahăr care sunt la fel de nocive pentru sănătate. Alege cu atenţie aceste produse în funcţie de ingrediente şi încearcă să prepari acasă reţete fără gluten în funcţie de gusturile tale.
Fructele uscate sau confiate
Este de preferat să consumi fructele în stare proaspătă, însă există şi anumite sortimente de fructe uscate care aduc beneficii pentru sănătate (cum ar fi prunele uscate care sunt bune pentru digestie, caisele deshidratate care trebuie să fie maro nicidecum portocalii, curmalele, stafidele şi smochinele).
Trebuie să citeşti şi aici eticheta cu ingrediente şi să le eviţi pe cele care conţin conservaţi, zahăr şi sulfiţi. Fructele confiate au un adaos foarte mare de zahăr, conservanţi şi coloranţi.
Brânzeturile procesate
Înlocuieşte brânza topită, feliile de brânză ambalate individual sau alte sortimente de brânzeturi procesate cu variante naturale care nu conţin altceva în afară de lapte, smântână, bacterii lactice, cheag, cultură de mucegai (la unele sortimente) şi sare.
Conservele de legume
Citeşte înainte eticheta cu ingrediente, deoarece s-ar putea să ai surpriza să vezi zahăr, oţet sau alte ingrediente care nu au ce să caute în aceste conserve. Alege conservele care au doar legumele, apa şi eventual puţină sare.
Legumele cu amidon
Ele sunt sănătoase, însă nu este recomandat să le consumi în cantităţi mari, ci să le înlocuieşti cu legumele care nu conţin amidon. Porumbul, cartofii, cartofii dulci şi dovleacul au un conţinut mare de amidon şi nu este recomandat să faci excese şi nici să le consumi seara. Înlocuieşte-le cu verdeţuri, sfeclă roşie, morcovi, ţelină, dovlecei, broccoli, conopidă, vinete.
Iaurtul cu fructe
Evită să le cumperi pe cele din comerţ, deoarece majoritatea au zahăr adăugat. Este recomandat să alegi iaurt grecesc simplu şi să adaugi fructe proaspete.
Terciul de ovăz instant
Fulgii de ovăz sunt sănătoşi, fiind benefici pentru digestie şi pentru scăderea colesterolului, însă nu şi sortimentele instant pe care le găseşti în comerţ. De asemenea, reţine că cu cât sunt mai mici fulgii de ovăz cu atât sunt mai procesaţi, de aceea este recomandat să îi alegi pe cei mari sau chiar spărtura de ovăz integral. Aceste sortimente sunt sănătoase, însă vor avea nevoie de un timp mai lung de fierbere, nicidecum 2-3 minute.
Alimente care nu sunt chiar atât de sănătoase
29 aprilie 2017




Din aceeaşi categorie:
Care sunt cele mai sănătoase fructe şi legume pentru consum în România.
(27 iunie 2019)
128 vizualizări
Varza murată şi beneficiile asupra organismului
(1 ianuarie 2014)
277 vizualizări
Reţetă de 1 Decembrie: Fasole cu ciolan
(1 decembrie 2014)
286 vizualizări
Alimentele pe care NU trebuie să le reincălziţi niciodată - vă pot imbolnăvi!
(19 noiembrie 2015)
514 vizualizări
De ce este important micul dejun
(5 decembrie 2016)
96 vizualizări
De ce alcoolul te adoarme, apoi te face mai alert?
(14 mai 2017)
631 vizualizări
Kaki, unul dintre fructele cu cel mai bogat conţinut nutriţional
(14 decembrie 2015)
480 vizualizări
Curcan umplut- un deliciu pentru Revelion
(31 decembrie 2020)
513 vizualizări
”Cel mai bun job din lume” - Ghidul Michelin angajează inspectori de restaurante
(1 mai 2017)
406 vizualizări
Alimentele pe care le consumăm zilnic, pe cale de dispariţie.
(11 iunie 2019)
111 vizualizări
3 legume care te scapă de toxinele din organism şi îţi cresc imunitatea. Beneficii uimitoare pentru sănătate
(13 noiembrie 2020)
179 vizualizări
Avocado, ingredientul perfect pentru un mic dejun sănătos
(25 aprilie 2014)
162 vizualizări
Cum a ajuns uleiul de palmier în aproape toate alimentele. Un lobby asemnătător cu cel al tutunului şi alcoolului
(6 iulie 2021)
83 vizualizări
În ce alimente se găseşte vitamina D, care ajută sistemul imunitar să lupte cu COVID-19
(12 noiembrie 2020)
352 vizualizări
Ciorbă de burtă
(18 octombrie 2013)
327 vizualizări
Fructele care încep să cucerească România. Sunt aur curat pentru sănătatea ta
(5 aprilie 2022)
165 vizualizări
Apa îmbuteliată este pericol public. Oricând poate izbucni o epidemie
(24 aprilie 2015)
110 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Cele mai periculoase flori de apartament
Publicat la data de 14 iulie 2025
-
Cum a fost înfrântă temuta flotă a lui Goering de o
Publicat la data de 14 iulie 2025
-
Pasiune şi moarte: Lili Brik şi Maiakovski
Publicat la data de 15 iulie 2025
-
De unde vin fructele? File din istoria păcănelelor
Publicat la data de 11 iulie 2025