Bebeluşii nu concep o zi fără el, iar adulţii îl beau pentru gustul sănătos şi proprietăţile sănătoase. Laptele e unul din cele mai importante alimente, fiind consumat cu plăcere încă din cele mai vechi timpuri.
Se pare că băutul laptelui a devenit un obicei încă de acum 10.000 de ani, când primele animale au fost domesticite în diferite zone ale lumii. Teritoriile pe care s-a băut pentru prima dată lapte sunt cele ocupate în prezent de Afganistan şi Iran.
Cel mai hrănitor lapte este cel matern, care e nepreţuit pentru bebeluşi, ajutându-i să obţină toate substanţele nutritive necesare dezvoltării, până când pot trece la alte alimente. Din păcate, multe femei nu reuşesc să îşi alăpteze copiii decât pentru un timp scurt, rămânând destul de rapid fără lapte. Soluţia ideală este laptele praf conceput special pentru bebeluşi, care a fost introdus pe piaţa de Henry Nestle la mijlocul anilor 1.800.
Principalii producători de lapte nu sunt elveţienii, olandezii sau francezii, ci simpaticele văcuţe. Lor trebuie să le mulţumim pentru 90% din cantitatea de lapte din întreaga lume. Fiecare vacă produce în jur de 90 de pahare de lapte pe zi şi 200000 de pahare pe parcursul întregii vieţi. Un fermier poate mulge în jur de şase vaci pe oră.
Laptele este inamic al răcelii sau pericol pentru căile respiratorii? Unele teorii spun că atunci când eşti răcit nu ar trebui să consumi lapte sau produse lactate, deoarece acestea vor spori producţia de mucus. Totuşi, există şi concepţia ca un pahar de lapte cald îţi face bine atunci când eşti răcit şi ai probleme cu gâtul şi nasul. Nu ne rămâne decât să încercăm pe pielea noastră laptele ca leac pentru răceală şi să observăm efectul.
Sursele de lapte de pe întinsul globului sunt multiple. În afară de laptele de vacă, există şi alte variante gustoase şi sănătoase pe care le poţi încerca: laptele de capră, oaie sau bivoliţă. În magazine poţi găsi şi tipuri de lapte vegetarian, extrase din nucă de cocos, migdale, cânepă sau soia.
Mierea este îndulcitorul ideal pentru lapte, cele două produse fiind naturale şi completându-se perfect. Până şi John Lennon a fost inspirat de amestecul delicios, scoţând albumul Milk and Honey.
Laptele este ingredientul principal în producerea îngheţatei de casă, rezultatul final conţinând în jur de 60% lapte.
Diverse studii dermatologice arată faptul că un consum ridicat de lapte poate influenţa apariţia coşurilor sau înrăutăţirea formelor de acnee întâlnite în special la tineri.
Laptele este bogat în substanţe nutritive esenţiale pentru sănătatea organismului uman. Atunci când bei un pahar cu lapte, alimentezi corpul cu vitaminele A, D şi B12, precum şi cu potasiu, calciu, fosfor, zinc şi magneziu.
Date inedite despre lapte
27 septembrie 2013


Din aceeaşi categorie:
Un mic dejun sănătos
(8 iulie 2013 - Clara ION)
151 vizualizări
Un celebru ghid culinar franţuzesc a făcut primul top al restaurantelor din România
(29 aprilie 2018)
905 vizualizări
Alimentul toxic din bucataria romanilor. Foarte multe gospodine NU stiu cat e de periculos
(21 octombrie 2020)
223 vizualizări
Frigărui asortate
(24 octombrie 2013)
117 vizualizări
Alimentele care îţi strică nivelul de calciu din corp. Din păcate, toţi românii le consumă foarte des
(5 octombrie 2020)
188 vizualizări
„Doggy bags”, obligatorii în restaurantele cu peste 180 de porţii de mâncare pe zi din Franţa
(6 ianuarie 2016)
117 vizualizări
Scurtă poveste a micului românesc
(1 mai 2015)
569 vizualizări
Băutura românească, vândută cu 2000 de euro
(26 martie 2018)
230 vizualizări
Beneficiile ghimbirului: reţete tradiţionale împotriva viruşilor
(22 februarie 2017)
556 vizualizări
Cum se fabrica Eugenia, desertul preferat al românilor VIDEO
(15 februarie 2017)
606 vizualizări
Avocado BIO, retras de la vânzare de Kaufland, pentru că „depăşeşte limita legală de pesticide”
(22 martie 2022)
381 vizualizări
Alimente miracol de primăvară
(29 februarie 2016)
250 vizualizări
Berea este un analgezic mai bun decât paracetamolul
(30 aprilie 2017)
361 vizualizări
Top 7 alimente care ne pun viaţa în pericol. Le mănânci frecvent, dar nu ştii cât de periculoase sunt!
(13 august 2019)
1149 vizualizări
Toast fără pâine. Ideea genială ca să foloseşti cartofii dulci
(26 februarie 2017)
592 vizualizări
Consumul de junk food afectează funcţiile cognitive
(18 noiembrie 2015)
66 vizualizări
Pericolul din suplimentele alimentare
(21 iunie 2016)
92 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole