Bebeluşii nu concep o zi fără el, iar adulţii îl beau pentru gustul sănătos şi proprietăţile sănătoase. Laptele e unul din cele mai importante alimente, fiind consumat cu plăcere încă din cele mai vechi timpuri.
Se pare că băutul laptelui a devenit un obicei încă de acum 10.000 de ani, când primele animale au fost domesticite în diferite zone ale lumii. Teritoriile pe care s-a băut pentru prima dată lapte sunt cele ocupate în prezent de Afganistan şi Iran.
Cel mai hrănitor lapte este cel matern, care e nepreţuit pentru bebeluşi, ajutându-i să obţină toate substanţele nutritive necesare dezvoltării, până când pot trece la alte alimente. Din păcate, multe femei nu reuşesc să îşi alăpteze copiii decât pentru un timp scurt, rămânând destul de rapid fără lapte. Soluţia ideală este laptele praf conceput special pentru bebeluşi, care a fost introdus pe piaţa de Henry Nestle la mijlocul anilor 1.800.
Principalii producători de lapte nu sunt elveţienii, olandezii sau francezii, ci simpaticele văcuţe. Lor trebuie să le mulţumim pentru 90% din cantitatea de lapte din întreaga lume. Fiecare vacă produce în jur de 90 de pahare de lapte pe zi şi 200000 de pahare pe parcursul întregii vieţi. Un fermier poate mulge în jur de şase vaci pe oră.
Laptele este inamic al răcelii sau pericol pentru căile respiratorii? Unele teorii spun că atunci când eşti răcit nu ar trebui să consumi lapte sau produse lactate, deoarece acestea vor spori producţia de mucus. Totuşi, există şi concepţia ca un pahar de lapte cald îţi face bine atunci când eşti răcit şi ai probleme cu gâtul şi nasul. Nu ne rămâne decât să încercăm pe pielea noastră laptele ca leac pentru răceală şi să observăm efectul.
Sursele de lapte de pe întinsul globului sunt multiple. În afară de laptele de vacă, există şi alte variante gustoase şi sănătoase pe care le poţi încerca: laptele de capră, oaie sau bivoliţă. În magazine poţi găsi şi tipuri de lapte vegetarian, extrase din nucă de cocos, migdale, cânepă sau soia.
Mierea este îndulcitorul ideal pentru lapte, cele două produse fiind naturale şi completându-se perfect. Până şi John Lennon a fost inspirat de amestecul delicios, scoţând albumul Milk and Honey.
Laptele este ingredientul principal în producerea îngheţatei de casă, rezultatul final conţinând în jur de 60% lapte.
Diverse studii dermatologice arată faptul că un consum ridicat de lapte poate influenţa apariţia coşurilor sau înrăutăţirea formelor de acnee întâlnite în special la tineri.
Laptele este bogat în substanţe nutritive esenţiale pentru sănătatea organismului uman. Atunci când bei un pahar cu lapte, alimentezi corpul cu vitaminele A, D şi B12, precum şi cu potasiu, calciu, fosfor, zinc şi magneziu.
Date inedite despre lapte
27 septembrie 2013


Din aceeaşi categorie:
Florenţa, paradisul iubitorilor de mâncare
(11 aprilie 2017)
150 vizualizări
De ce nu trebuie să aruncaţi la gunoi bananele prea coapte
(28 octombrie 2014)
230 vizualizări
Tinctura de propolis poate ajuta la vindecarea a 15 boli
(10 octombrie 2017)
649 vizualizări
Cele mai bune motive pentru care ar trebui să consumi mai des zmeură
(27 februarie 2017)
185 vizualizări
Cum să reduci sarea şi zahărul din alimentaţie
(24 iunie 2013)
154 vizualizări
Alimentul miraculos care scoate grasimea din sange. Trebuie neaparat sa il ai in casa
(2 decembrie 2020)
367 vizualizări
Un mic dejun copios te poate ajuta să pierzi din greutate
(24 august 2017)
162 vizualizări
Şase alimente pe care un specialist în toxiinfecţie alimentară nu le-ar mânca niciodată
(30 iulie 2016)
702 vizualizări
Oliver: Zahărul poate distruge vieţi şi ar trebui impozitat la fel ca tutunul
(6 ianuarie 2015)
143 vizualizări
Strugurii - medicament de sezon
(31 august 2013)
164 vizualizări
Toast fără pâine. Ideea genială ca să foloseşti cartofii dulci
(26 februarie 2017)
589 vizualizări
Alimentul care ajută la curăţarea plămânilor. E considerat o minune a naturii
(8 aprilie 2021)
195 vizualizări
De ce e bine să mănânci ananas după mesele copioase
(24 aprilie 2017)
1181 vizualizări
Cu ce poţi înlocui pâinea în alimentaţie. Alimentul care îngraşă mai puţin ca ea, dacă ştii să îl prepari
(2 octombrie 2020)
1238 vizualizări
Alimentele unei diete sănătoase
(12 iulie 2013)
223 vizualizări
Elemente din bere ar putea contribui la tratarea cancerului şi a altor boli
(21 martie 2016)
71 vizualizări
Porumbul, unul dintre cele mai nutritive alimente din natură
(18 martie 2015)
133 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole