Bebeluşii nu concep o zi fără el, iar adulţii îl beau pentru gustul sănătos şi proprietăţile sănătoase. Laptele e unul din cele mai importante alimente, fiind consumat cu plăcere încă din cele mai vechi timpuri.
Se pare că băutul laptelui a devenit un obicei încă de acum 10.000 de ani, când primele animale au fost domesticite în diferite zone ale lumii. Teritoriile pe care s-a băut pentru prima dată lapte sunt cele ocupate în prezent de Afganistan şi Iran.
Cel mai hrănitor lapte este cel matern, care e nepreţuit pentru bebeluşi, ajutându-i să obţină toate substanţele nutritive necesare dezvoltării, până când pot trece la alte alimente. Din păcate, multe femei nu reuşesc să îşi alăpteze copiii decât pentru un timp scurt, rămânând destul de rapid fără lapte. Soluţia ideală este laptele praf conceput special pentru bebeluşi, care a fost introdus pe piaţa de Henry Nestle la mijlocul anilor 1.800.
Principalii producători de lapte nu sunt elveţienii, olandezii sau francezii, ci simpaticele văcuţe. Lor trebuie să le mulţumim pentru 90% din cantitatea de lapte din întreaga lume. Fiecare vacă produce în jur de 90 de pahare de lapte pe zi şi 200000 de pahare pe parcursul întregii vieţi. Un fermier poate mulge în jur de şase vaci pe oră.
Laptele este inamic al răcelii sau pericol pentru căile respiratorii? Unele teorii spun că atunci când eşti răcit nu ar trebui să consumi lapte sau produse lactate, deoarece acestea vor spori producţia de mucus. Totuşi, există şi concepţia ca un pahar de lapte cald îţi face bine atunci când eşti răcit şi ai probleme cu gâtul şi nasul. Nu ne rămâne decât să încercăm pe pielea noastră laptele ca leac pentru răceală şi să observăm efectul.
Sursele de lapte de pe întinsul globului sunt multiple. În afară de laptele de vacă, există şi alte variante gustoase şi sănătoase pe care le poţi încerca: laptele de capră, oaie sau bivoliţă. În magazine poţi găsi şi tipuri de lapte vegetarian, extrase din nucă de cocos, migdale, cânepă sau soia.
Mierea este îndulcitorul ideal pentru lapte, cele două produse fiind naturale şi completându-se perfect. Până şi John Lennon a fost inspirat de amestecul delicios, scoţând albumul Milk and Honey.
Laptele este ingredientul principal în producerea îngheţatei de casă, rezultatul final conţinând în jur de 60% lapte.
Diverse studii dermatologice arată faptul că un consum ridicat de lapte poate influenţa apariţia coşurilor sau înrăutăţirea formelor de acnee întâlnite în special la tineri.
Laptele este bogat în substanţe nutritive esenţiale pentru sănătatea organismului uman. Atunci când bei un pahar cu lapte, alimentezi corpul cu vitaminele A, D şi B12, precum şi cu potasiu, calciu, fosfor, zinc şi magneziu.
Date inedite despre lapte
27 septembrie 2013


Din aceeaşi categorie:
Zece lucruri pe care nu le ştiai despre îngheţată
(29 mai 2018)
1202 vizualizări
Ficat de pui în bacon
(29 octombrie 2013)
176 vizualizări
Alimente pe care trebuie să le consumi vara
(22 iulie 2013 - Clara ION)
114 vizualizări
Nucile scad nivelul colesterolului „rău” din sânge
(29 noiembrie 2015)
212 vizualizări
Beneficiile nebănuite ale ciocolatei
(1 iulie 2013)
99 vizualizări
De ce n-ar trebui sa mai bei apa imbuteliata. Ce alternative ai
(3 august 2020)
149 vizualizări
Impactul energizantelor asupra sănătăţii. Ce ingredinte se regăsesc în băuturile considerate toxice?
(10 februarie 2017)
288 vizualizări
Câte calorii au cartofii prăjiţi
(21 septembrie 2015)
508 vizualizări
Îţi place şoriciul? Ce te sfătuiesc medicii să faci cu el
(20 decembrie 2017)
287 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
(2 aprilie 2024)
306 vizualizări
Cum să faci ceapă roşie murată?
(15 octombrie 2013)
632 vizualizări
Beneficiile uimitoare ale gogosarilor
(5 noiembrie 2015)
132 vizualizări
Florenţa, paradisul iubitorilor de mâncare
(11 aprilie 2017)
148 vizualizări
Atenţie la roşii, lămâi şi dovlecei! Sănătatea românilor a fost pusă în pericol încă o dată
(7 ianuarie 2022)
340 vizualizări
Yell Wolf Pub te aşteaptă cu „Meniul zilei”. Ştii să prepari „dovlecei umpluţi”?
(20 noiembrie 2014)
169 vizualizări
Produsele lactate, legumele şi peştele gras, printre alimentele care ajută la păstrarea sănătăţii vederii
(3 martie 2016)
338 vizualizări
Magiunul de Topoloveni, la World Food Moscow 2014
(22 septembrie 2014)
120 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
De ce să nu mănânci niciodată pepene roşu cu pâine sau cu brânză.
Publicat la data de 17 iunie 2025
-
Un brand al oraşului: Restaurantul lui Gherea din Gara Ploieşti
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Solstiţiul de vară, cea mai lungă zi din an!
Publicat la data de 20 iunie 2025
-
Castelul Bran sau Castelul lui Dracula
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Vinete gratinate cu roşii şi brânzeturi rase
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Cea mai veche branza din lume, descoperita langa mumii
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Strategii de pariuri pe goluri – ce trebuie să ştii?
Publicat la data de 19 iunie 2025