Economia României va înregistra o creştere de 1,6% în 2013 şi de 2% în 2014, în timp ce rata inflaţiei se va situa la 4,5% anul acesta şi la 3% anul viitor, se arată în raportul publicat pe site-ul instituţiei financiare internaţionale.
Raportul FMI, întocmit după ultimele evaluări din cadrul acordului preventiv cu ţara noastră, arată că legăturile financiare şi comerciale strânse ale României cu alte state din UE oferă oportunităţi de creştere pe termen mediu dar, ţinând cont de recesiunea cu care se confruntă zona euro, aceste legături atenuează actualele perspective
Creşterea Produsului Intern Brut ar urma să ajungă la 1,6% în 2013 datorită redresării cererii interne, deoarece incertitudinile politice s-au domolit, politica fiscală este puţin mai relaxată, absorbţia fondurilor europene s-a reluat, iar producţia agricolă a revenit la un nivel mai normal. Contribuţia exporturilor nete este aşteptată să continue şi în 2014, când avansul economiei va ajunge la 2%, apreciază FMI. Datorită redresării pieţei forţei de muncă şi a investiţiilor, creşterea potenţială a Produsului Intern Brut ar urma să se majoreze de la 1,4% în ultimii ani la aproape 3% până în 2018.
Inflaţia ar urma să rămână peste 4,5% în mare parte din 2013, deoarece va fi nevoie de timp pentru a se atenua recentul şoc legat de preţul alimentelor şi de majorarea tarifelor administrative. Rata inflaţiei anuale ar urma să scadă în a doua jumătate a lui 2013, ajungând la 3,6% până la sfârşitul anului şi la 3% până la sfârşitul lui 2014, estimează FMI.
Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au anunţat că România şi-a îndeplinit toate ţintele importante, până în acest moment şi au remarcat progrese în direcţia stabilităţii macroeconomice şi pe calea reformelor structurale.