Sute de mii de români care încasează în prezent venituri din chirii, pe PFA, drepturi de autor, meserii independente vor fi afectaţi de reforma după model american a sistemului CAS şi CASS decisă de Guvern, spun consultanţii fiscali, scrie Digi24.ro

Dincolo de milioanele de români ce au contracte de muncă şi care ar putea să fie sau nu afectaţi, după data de 1 ianuarie 2018, de transferul obligaţiei de plată a CAS şi CASS de la angajator către angajat, există alte sute de mii de români pentru care impactul va fi mult mai drastic.

Este vorba de titularii contractelor de închiriere a imobilelor, de Persoanele Fizice Autorizate (PFA) , de profesiile independente, titularii contractelor de drepturi de autor. În aceste cazuri contribuţiile plătite sunt modeste, dar vor fi aproximativ duble de la 1 ianuarie.

Spre exemplu, în prezent la veniturile din chirii sau drepturi de autor se plăteşte un impozit pe venit de 16% după scăderea deducerii, cu o contribuţie la sănătate de 5,5%. După 1 ianuarie se va plăti probabil 10% impozit pe venit (reducere întâlnită şi la salariaţi) cu 10% impozit pe sănătate.

Interesul este clar şi evident. Dacă eu mut contribuţiile de la firmă la angajat se va face contribuţia la sănătate 10%. Acum era 5,5% la angajat si 5,2% la angajator, în total erau 10,7%. Le reduc la 10% şi le bagă salariatului”, spune consultantul fiscal Adrian Benţa.

Ţinta Guvernului o reprezintă profesiile independente, crede el. ”Nu aici este bătaia lor (la contractele de muncă – n.red.) ci pe profesiile independente pentru că în momentul în care acum PFA plăteşte 5,5% la sănătate, prin mutarea aceasta va plăti 10% la el. La chirii acum se plăteşte 16% la chirii plus 5,5% la sănătate, de fapt de la anul se va plăti 10%, cât va fi impozitul pe venit şi 10% pe sănătate. La pensii la PFA se plăteşte acum 10,5%, de la anul voi plăti 25% (nivel care corespunde acum la 26,3%, respectiv 10,5% la angajat şi 15,8% la angajator, şi care va fi înlocuit de o cotă unică de 25% - n.red.)”, consideră Benţa.

Şi socoteşte: ”vor fi afectate 300.000 de PFA, cei cu activităţi agricole, respectiv 150.000- 200.000 persoane, veniturile din chirii unde sunt 80.000 – 90.000 contracte declarate, persoanele cu drepturi de autor”.

Potrivit consultantului fiscal, acesta ar fi un model american în care fiecare îşi plăteşte singur contribuţiile. Firma de consultanţă PwC a atras vineri atenţia că dacă măsura se aplică România va ajunge singur ţară UE în care angajatorul nu plăteşte contribuţii de sănătate şi pensii. „România ar deveni astfel singura ţară din Uniunea Europeană care lasă contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajaţilor. Acest sistem nu se aplică în niciun alt stat membru pentru că implicarea angajatorului în plata contribuţiilor a avut ca scop, încă de la începuturile introducerii acestora, susţinerea anumitor categorii de persoane care beneficiază de ajutor social fără însă a contribui la sistem, de exemplu elevi, studenti, pensionari care beneficiază de asigurarea socială de sănătate fără plata contribuţiei”, a declarat vineri directorul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică din cadrul PwC România, Mihaela Mitroi.

Guverul dezgroapă proiectul Biriş

Propunerile guvernului Tudose sunt aproape identice cu cele dorite în toamna anului trecut de Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul de Finanţe şi care i-au adus acestuia destituirea de către Dacian Cioloş. Biriş propunea majorarea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. În plus, rata de taxare pentru PFA s-ar dubla, conform acestor modificări.

Pe de altă parte, proiectul îi obligă pe angajatori să majoreze salariile brute pentru a compensa creşterea contribuţiilor. Niciun un cuvânt însă nu se şoptea atunci despre soarta independenţilor, deţinătorilor de PFA, persoanelor cu venituri din chirii, ceea ce înseamnă că şi atunci ca şi acum aceştia urmau să fie sacrificaţi.

Argumentul secretarului de stat Gabriel Biriş era acel că firmele nu se îmbolnăvesc şi nu ies la pensie şi ca urmare nu au de ce să plătească contribuţii.

El ignora însă ceea ce se intâmplă în Europa: angajatorul plăteşte o bună parte din contribuţii. Totodată măsura ignora şi faptul că astfel de măsuri liberale riscă să consilideze poziţia României de ţară cu cel mai mare risc de sărăcie din UE.