Sute de mii de români care încasează în prezent venituri din chirii, pe PFA, drepturi de autor, meserii independente vor fi afectaţi de reforma după model american a sistemului CAS şi CASS decisă de Guvern, spun consultanţii fiscali, scrie Digi24.ro
Dincolo de milioanele de români ce au contracte de muncă şi care ar putea să fie sau nu afectaţi, după data de 1 ianuarie 2018, de transferul obligaţiei de plată a CAS şi CASS de la angajator către angajat, există alte sute de mii de români pentru care impactul va fi mult mai drastic.
Este vorba de titularii contractelor de închiriere a imobilelor, de Persoanele Fizice Autorizate (PFA) , de profesiile independente, titularii contractelor de drepturi de autor. În aceste cazuri contribuţiile plătite sunt modeste, dar vor fi aproximativ duble de la 1 ianuarie.
Spre exemplu, în prezent la veniturile din chirii sau drepturi de autor se plăteşte un impozit pe venit de 16% după scăderea deducerii, cu o contribuţie la sănătate de 5,5%. După 1 ianuarie se va plăti probabil 10% impozit pe venit (reducere întâlnită şi la salariaţi) cu 10% impozit pe sănătate.
”Interesul este clar şi evident. Dacă eu mut contribuţiile de la firmă la angajat se va face contribuţia la sănătate 10%. Acum era 5,5% la angajat si 5,2% la angajator, în total erau 10,7%. Le reduc la 10% şi le bagă salariatului”, spune consultantul fiscal Adrian Benţa.
Ţinta Guvernului o reprezintă profesiile independente, crede el. ”Nu aici este bătaia lor (la contractele de muncă – n.red.) ci pe profesiile independente pentru că în momentul în care acum PFA plăteşte 5,5% la sănătate, prin mutarea aceasta va plăti 10% la el. La chirii acum se plăteşte 16% la chirii plus 5,5% la sănătate, de fapt de la anul se va plăti 10%, cât va fi impozitul pe venit şi 10% pe sănătate. La pensii la PFA se plăteşte acum 10,5%, de la anul voi plăti 25% (nivel care corespunde acum la 26,3%, respectiv 10,5% la angajat şi 15,8% la angajator, şi care va fi înlocuit de o cotă unică de 25% - n.red.)”, consideră Benţa.
Şi socoteşte: ”vor fi afectate 300.000 de PFA, cei cu activităţi agricole, respectiv 150.000- 200.000 persoane, veniturile din chirii unde sunt 80.000 – 90.000 contracte declarate, persoanele cu drepturi de autor”.
Potrivit consultantului fiscal, acesta ar fi un model american în care fiecare îşi plăteşte singur contribuţiile. Firma de consultanţă PwC a atras vineri atenţia că dacă măsura se aplică România va ajunge singur ţară UE în care angajatorul nu plăteşte contribuţii de sănătate şi pensii. „România ar deveni astfel singura ţară din Uniunea Europeană care lasă contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajaţilor. Acest sistem nu se aplică în niciun alt stat membru pentru că implicarea angajatorului în plata contribuţiilor a avut ca scop, încă de la începuturile introducerii acestora, susţinerea anumitor categorii de persoane care beneficiază de ajutor social fără însă a contribui la sistem, de exemplu elevi, studenti, pensionari care beneficiază de asigurarea socială de sănătate fără plata contribuţiei”, a declarat vineri directorul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică din cadrul PwC România, Mihaela Mitroi.
Guverul dezgroapă proiectul Biriş
Propunerile guvernului Tudose sunt aproape identice cu cele dorite în toamna anului trecut de Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul de Finanţe şi care i-au adus acestuia destituirea de către Dacian Cioloş. Biriş propunea majorarea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. În plus, rata de taxare pentru PFA s-ar dubla, conform acestor modificări.
Pe de altă parte, proiectul îi obligă pe angajatori să majoreze salariile brute pentru a compensa creşterea contribuţiilor. Niciun un cuvânt însă nu se şoptea atunci despre soarta independenţilor, deţinătorilor de PFA, persoanelor cu venituri din chirii, ceea ce înseamnă că şi atunci ca şi acum aceştia urmau să fie sacrificaţi.
Argumentul secretarului de stat Gabriel Biriş era acel că firmele nu se îmbolnăvesc şi nu ies la pensie şi ca urmare nu au de ce să plătească contribuţii.
El ignora însă ceea ce se intâmplă în Europa: angajatorul plăteşte o bună parte din contribuţii. Totodată măsura ignora şi faptul că astfel de măsuri liberale riscă să consilideze poziţia României de ţară cu cel mai mare risc de sărăcie din UE.
Românii din afara sistemului salariat vor plăti contribuţii duble
3 august 2017
(536 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Ministerul Finanţelor a verificat 447 de firme şi a aplicat avertismente pentru publicitate înşelătoare
(21 iunie 2017)
54 vizualizări
Ce amenzi a aplicat ANAF, în urma ultimelor controale din centrele engros
(9 noiembrie 2015)
96 vizualizări
Economia Chinei încetineşte. Autorităţile iau măsuri
(20 aprilie 2015)
73 vizualizări
ANAF rambursează TVA în valoare de 1,55 miliarde de lei
(13 august 2015)
479 vizualizări
România a încheiat anul 2013 cu cea mai mică inflaţie după 24 de ani: 1,55%
(14 ianuarie 2014)
86 vizualizări
CFR Marfă trimite în şomaj 2.500 de angajaţi
(3 iulie 2014)
1257 vizualizări
România va acorda Republicii Moldova un împrumut nerambursabil de 100 de milioane euro până în 2020
(28 august 2015)
70 vizualizări
Daimler ar putea construi o uzină de automobile la Sebeş
(13 aprilie 2016)
278 vizualizări
România acordă un împrumut de 150 milioane euro Republicii Moldova
(7 octombrie 2015)
446 vizualizări
Profitul Gazprom a scăzut cu 23%, din cauza datoriei Ucrainei
(14 octombrie 2014)
55 vizualizări
Qatar Airways recrutează însoţitori de zbor din România
(23 mai 2014)
229 vizualizări
Fiscul pregăteşte AMENZI drastice. Cine este vizat?
(13 aprilie 2018)
789 vizualizări
Cardurile devin obligatoriu acceptate la plată în unele magazine
(19 iulie 2018)
99 vizualizări
Preşedintele ANAF: Până pe 15 aprilie aplicăm noul plan de creştere a colectării la buget
(19 martie 2017)
409 vizualizări
Mii de locuri de muncă într-o nouă fabrică în România
(16 iunie 2017)
235 vizualizări
Germania propune taxă pe benzină în toată Europa, pentru soluţionarea crizei refugiaţilor
(18 ianuarie 2016)
513 vizualizări
Insolvenţele firmelor şi PFA-urilor au crescut cu aproape 9%, în 2017
(27 ianuarie 2018)
573 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole