Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, in sedinta de joi, Regulamentul de organizare si functionare a Pietei intrazilnice de energie electrica. Platforma pietei intrazilnice, administrata de OPCOM (bursa energiei) exista deja de cativa ani, insa nu este functionala.  Contactat de HotNews.ro, presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a afirmat ca proiectul de regulament a fost dezbatut, completat si "descarcat de 400 de ori", deoarece actorii de pe piata veneau cu nenumarate propuneri. Functionarea pietei intrazilnice va avea ca principal efect eliberarea pietei de echilibrare, gestionata de Transelectrica pentru echilibrarea balantei productie-consum in timp real.

Spre deosebire de piata de echilibrare, piata intrazilnica va fi mult mai transparenta. Piata Intrazilnica de energie electrica este o componenta a pietei angro de energie electrica pe care se realizeaza tranzactii orare cu energie electrica activa cu livrare in ziua urmatoare zilei de tranzactionare.

Potrivit presedintelui ANRE, piata intrazilnica va fi functionala in termen de 90 de zile de la publicarea regulamentului in Monitorul Oficial. Havrilet a precizat ca aceasta piata prezinta mult interes pentru actorii de piata energiei.

In prezent, OPCOM mai gestioneaza piata zilei urmatoare (PZU) pe care se realizeaza tranzactii orarare cu energie cu livrare in ziua urmatoare,  piata centralizata a contractelor bilaterale (PCCB) prin care sunt incheiate contracte pentru perioade de livrare de cel putin o luna si piata centralizata a contractelor bilaterale de energie electrica prin negociere continua (PCCB-NC). .

Regulamentul privind piata intrazilnica reprezinta o revizuire a Regulamentului de organizare si functionare a pietei intrazilnice de energie electrica, aprobat cu Ordinul ANRE nr. 32/2011 - stabileste cadrul pentru organizarea si functionarea Pietei Intrazilnice de energie electrica, respectiv conditiile ce trebuie indeplinite pentru inscrierea la piata, modul de organizare a sesiunilor de tranzactionare, principiile de decontare, precum si monitorizarea si supravegherea Pietei Intrazilnice de energie electrica.

Potrivit ANRE, prin implementarea Pietei Intrazilnice se creeaza un cadru optional si centralizat pentru vanzarea si cumpararea energiei electrice de catre participantii la piata angro de energie electrica necesar pentru facilitarea echilibrarii portofoliului zilnic de tranzactii pentru vanzarea/cumpararea de energie electrica si pentru asigurarea transparentei pietei.

Regulamentul se aplica in cadrul desfasurarii tranzactiilor cu energie electrica pe Piata Intrazilnica de energie electrica, administrata de Operatorul Pietei Intrazilnice.