Mai multe reţele de retail din România au datorii la stat sau la alte bugete calculate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în valoare totală de 161,4 milioane lei (36 milioane euro), însă cele mai multe au contestat obligaţiile fiscale restante, arată datele publicate marţi de către Fisc.

Pe lista marilor contribuabili cu datorii restante la bugetul de stat se află reţele de supermarketuri sau hipermarketuri Metro, Selgros, Auchan, Carrefour şi Mega Image.

Niciuna dintre aceste reţele nu are, în schimb, datorii restante la bugetele publice de pensii, de şomaj sau de sănătate.

Potrivit datelor publicate de Fisc, valabile pentru data de 3 mai, Metro Cash & Carry are o datorie restantă la bugetul de stat de 49,7 milioane de lei, Carrefour - 34,1 milioane lei (din care 16,8 milioane lei la principal şi 17,3 milioane lei dobânzi şi penalităţi), Selgros Cash & Carry - 29,2 milioane lei, Mega Image - 24,5 milioane lei şi Auchan - 23.,9 milioane lei.

Dintre acestea, doar Auchan nu a contestat până în prezent datoriile calculate, potrivit datelor prezentate de ANAF.

Marţi, ANAF a publicat o listă a datornicilor mari şi mijlocii la buget, care cuprinde 186 de companii mari cu restanţe de peste 100.000 lei, care au de plată 2,6 miliarde lei, şi 2.486 de firme mijlocii cu restanţe mai mari de 50.000 de lei, cu datorii totale de 3,8 miliarde lei.