Pe bursele internaţionale este deja vizibilă o creştere cu peste 50% a preţului cafelei, iar în România scumpirea se va vedea încă din primăvară.

Presa economică internaţională consemnează creşteri spectaculoase ale cotaţiilor la cafea pe bursele specializate şi explică această scumpire prin seceta care afectează culturile din Brazilia.

În câteva săptămâni, consumatorii vor vedea creşteri de preţuri“, notează „Wall Street Journal“, citat de businessinsider.com.

Potrivit analiştilor, furnizorii din Brazilia, unde se produce o treime din volumul pieţei mondiale de cafea, au culturile afectate de secetă în proporţie de 30%. În ianuarie şi februarie, în Brazilia s-a înregistrat cea mai puternică secetă din ultimii ani.

Având în vedere această cauză naturală, analiştii citaţi de „Wall Street Journal“ se aşteaptă la o scumpire cu 55% a cafelei în 2014 faţă de 2013.

În mod obişnuit, fluctuaţiile de preţ la cafea îi lovesc pe consumatori în câteva luni, dar scumpirile de acum sunt atât de mari, încât va dura doar câteva săptămâni până se va produce impactul la nivelul consumatorilor“, arată „Wall Street Journal“.

Potrivit aceleiaşi surse, scumpirile se vor întâlni la început în supermarketuri şi abia apoi în magazinele specializate, pentru că acestea din urmă dispun de stocuri mai mari şi pot atenua şocul.

Concret, cafeaua era cotată la 1,5485 dolari/pound (aproximativ 3 dolari/kilogram) şi, într-o singură zi, preţul acesteia a urcat la 1,5665 dolari/pound, aceasta fiind cea mai mare scumpire intraday după cea consemnată în noiembrie 2004.