Companiile din România s-au adaptat trendul internaţional şi le permit angajaţilor să-şi vândă zilele de concediu neefectuate.

 

Tranzacţia se poate face doar între salariaţii din cadrul firmei. Sunt însă situaţii în care chiar angajatorul “cumpăra” zilele respective preferând să-i dea mai mulţi bani lucrătorului cu condiţia să nu-şi întrerupă activitatea.

 

Un studiu recent derulat de BestJobs.ro arată că 10% dintre companiile din România le oferă angajaţilor posibilitatea să schimbe între ei, contra cost, zilele de concediu, în timp ce alte 23% oferă bani în plus la salariu, la finalul anului, angajaţilor care nu şi-au consumat tot concediul legal. Astfel, şi companiile prezente la nivel local urmăresc tendinţele internaţionale, în contextul în care specialiştii în resurse umane din Statele Unite au anunţat recent că aproximativ 9% dintre companiile americane le dau voie angajaţilor să vândă zile de concediu. Alte 7% dintre acestea au implementat un fond comun de zile de concediu neutilizate ce pot fi ulterior folosite de restul colegilor.

 

La nivel naţional, 60% dintre participanţii la studiul BestJobs.ro au menţionat că le permit angajaţilor să îşi ia zilele de concediu rămase dintr-un an în primele luni ale anului următor, astfel angajaţii consumându-şi complet zilele libere care li se cuvin. În ceea ce priveşte modalitatea în care romanii au voie să îşi ia concediu, 44% dintre reprezentanţii firmelor participante la studiu susţin că le permit angajaţilor să îşi consume toate zilele libere pentru aceeaşi vacanţă, lipsind, prin urmare, mai bine de o lună de la serviciu. Însă, chiar dacă le este permis, 28% dintre cererile de concediu nu depăşesc două săptămâni, în timp ce alţi 28% dintre managerii de HR nu aprobă concedii de peste două săptămâni.

 

Atunci când un angajat vrea să îşi ia câteva ore din program, pentru a-şi rezolva probleme personale, în 43% din cazuri situaţia se rezolvă cu o simplă învoire de la şeful direct, în timp ce 35% dintre angajatori aprobă şi o jumătate de zi liberă, care se scade ulterior din zilele de concediu. Însă, în 21% din cazuri, angajaţii nu au voie să se învoiască pentru câteva ore şi trebuie să îşi ia liber o zi întreagă.

 

De asemenea, 50% dintre angajaţii din România au ore fixe la care trebuie să se prezinte la serviciu, în timp ce alţi 25% au o marjă de 15-20 de minute în care li se permite să întârzie. Atunci când se întâmplă să întârzie la lucru, 67% dintre aceştia pot recupera timpul pierdut stând peste program, în timp ce 24% primesc un avertisment la prima abatere, urmând ca mai apoi să fie penalizaţi financiar.