Piaţa grâului a fost cuprinsă de incertitudine în urma crizei din Ucraina, preţul buşelului de grâu (aproximativ 27 kilograme) urcând cu aproape 20% de la sfârşitul lunii februarie şi ajungând la peste 7 dolari, pe fondul unui val de achiziţii din partea investitorilor îngrijoraţi de tensiunile din zona Mării Negre, scrie Financial Times, potrivit Mediafax.
 
Piaţa grâului era deja perturbată de efectele condiţiilor meteorologice din Statele Unite, cel mai mare exportator din lume.
 
Ucraina, Rusia, Kazahstanul şi regiunea Mării Negre în ansamblu sunt printre cei mai mari exportatori de grâu către Africa de nord şi Orientul Mijlociu.
 
Orice perturbare a comerţului cu cereale din regiune, de unde provin aproximativ 20% din exporturi la nivel global, poate provoca creşterea puternică a preţurilor. În 2010, cotaţiile grâului au urcat puternic, după ce Rusia a interzis temporar exporturile ca urmare a unei perioade de secetă.
 
În pofida tensiunilor politice, exporturile de grâu din Ucraina şi Rusia au continuat în condiţii normale, iar criza nu a provocat nici întârzieri în ceea ce priveşte însămânţarea, potrivit uneia dintre cele mai mari bănci implicate în finanţarea comerţului cu mărfuri.
 
"Mişcarea preţului grâului pare determinată de teamă, şi nu de aspecte fundamentale din piaţă", comentează un analist al diviziei londoneze a băncii Macquarie.

Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, numai 5% din producţia de grâu a Ucrainei provenea din Peninsula Crimeea, adică circa 800.000 de tone.
 
Riscurile în privinţa producţiei Ucrainei vor deveni vizibile mai târziu în an şi sunt generate în principal de deprecierea grivnei, care va majora preţul seminţelor, îngrăşămintelor şi carburanţilor. Un alt motiv de îngrijorare pentru traderii internaţionali se referă la accesul agricultorilor ucraineni la finanţare în condiţii rezonabile.