Împrumuturile cu salariu devin tot mai populare datorită vitezei şi flexibilităţii lor. Ce oferă exact? Iată un ghid pentru consumatori. 

În vremuri de criză economică accentuată în UE şi multiple tensiuni financiare pe care cetăţenii români le pot trăi în prezent, obţinerea unui împrumut rapid poate fi o oportunitate vitală. Poţi avea lipsă de bani pentru a plăti chiria sau ipoteca sau ai nevoie de bani pentru orice alt scop. Indiferent de cauză, posibilitatea de a obţine o finanţare rapidă şi flexibilă este adesea cheia pentru sănătatea financiară a unei familii sau a unui individ. 

De aceea, piaţa creditelor online evoluează treptat în România. Aceste împrumuturi sunt uşor de obţinut, deoarece nu au prea multe cerinţe pentru împrumutaţi şi sunt accesibile chiar şi persoanelor cu un scor de credit scăzut. Dar este totul atât de simplu? Haideţi să aflăm mai multe despre creditele online şi particularităţile utilizării lor. 

Ce Reprezintă un Împrumut cu Salariu? 

Pe scurt, termenul "împrumut cu salariu" este folosit pentru a descrie un împrumut pe termen scurt pe care utilizatorii îl pot obţine în mod obişnuit online. Este un împrumut cu dobândă ridicată acordat pe o perioadă scurtă de timp, suma fiind calculată în funcţie de datele de venit lunar ale solicitantului. De regulă, organizaţiile de credit pot emite un împrumut echivalent cu un procent specific din salariul lunar al solicitantului. 

Principii ale Creditelor Online 

Principiul ghidător al acestor împrumuturi este că sunt furnizate pentru o durată scurtă (în mod obişnuit până la o lună) şi presupun plata unor rate de dobândă ridicate pentru utilizarea banilor. Unii creditori lipsiţi de etică ascund, de asemenea, taxe ascunse în termenii contractului, determinând consumatorii să plătească până la 50% din costurile generale pentru împrumutul rapid pe care l-au utilizat. Cu toate acestea, situaţia tipică nu este atât de critică, iar consumatorii de împrumuturi online pot acoperi rapid golurile lor financiare şi pot rambursa suma împrumutată din următorul lor salariu. 

Deoarece suma împrumuturilor cu salariu este de obicei legată de salariul solicitantului, ar trebui să poţi furniza dovada venitului oficial de la angajator pentru a obţine unul. Organizaţia de credit evaluează venitul total pe care îl obţii într-o lună şi emite o fracţiune a acelei sume sub formă de împrumut pe termen scurt; totuşi, ar trebui să iei în considerare şi alte cheltuieli regulate (taxe de şcolarizare, chirie, alimente, etc.) şi ratele de dobândă pentru suma principală a împrumutului. 

Biroul de credit de obicei preia riscul neplăţii prin cererea de puţine sau deloc documente şi nicio garanţie de la împrumutaţi. Prin urmare, astfel de organizaţii compensează de obicei riscurile prin perceputarea unor rate de dobândă suplimentare şi acoperirea cheltuielilor pentru împrumuturile neperformante în acest fel. Împrumutaţii ar trebui, astfel, să fie atenţi la rambursarea la timp a împrumutului, deoarece depăşirea termenelor poate duce la penalităţi costisitoare.

De ce Ai Nevoie pentru a Obţine un Împrumut?

Există multe organizaţii de credit online în România unde poţi aplica pentru un împrumut rapid pe termen scurt cu un pachet minim de documente. Cele mai multe dintre ele solicită doar un act de identitate şi un document care să ateste venitul tău lunar pentru a calcula suma de împrumut pe care o poţi gestiona. Solicitanţii ar trebui, de asemenea, să furnizeze date despre conturile lor bancare. În cele mai multe cazuri, va trebui să fii de acord cu accesul biroului de credit la contul tău bancar, de unde vor putea retrage suma necesară ca rambursare obligatorie a împrumutului. Această măsură de protecţie este concepută pentru a ajuta organizaţiile de credit să îşi primească plăţile chiar dacă împrumutatul are alte planuri pentru salariul său.

Politica de Dobândă

Deoarece un împrumut cu salariu tipic este acordat pentru o perioadă scurtă şi presupune un grad ridicat de risc pentru creditor, ratele de dobândă sunt disproporţionat de ridicate pentru acest instrument financiar. În România, ratele de dobândă încep în jur de 5% pe lună şi pot ajunge la 30%+ pe lună. Unii creditori percep, de asemenea, taxe zilnice pentru suma rămasă a împrumutului, în jur de 1% pe zi, încurajând împrumutaţii să-şi ramburseze mai repede datoriile şi să o facă în părţi, ori de câte ori au bani disponibili.

Astfel, se poate observa că rata de dobândă anuală poate depăşi 400% pentru împrumutaţi, dar de obicei, oamenii nu păstrează împrumuturile cu salariu pentru atât de mult timp şi pot reduce suma cheltuielilor prin achitarea datoriei în decurs de o lună.

Deoarece împrumuturile online sunt de obicei emise în sume mici, există o rată de dobândă fixă pentru întregul împrumut. Cu toate acestea, cei mai mulţi creditori nu percep rata de dobândă suplimentar; în schimb, ei acordă unui împrumutat o sumă mai mică şi menţin rata de dobândă imediat la momentul acordării împrumutului.

Este Această Formă de Împrumut Legală?

În general, această formă de împrumut este legală în întreaga lume, inclusiv în România. Cu toate acestea, datorită ratelor de dobândă ridicate şi poziţiei, în general, dezavantajoase a împrumutatului în astfel de organizaţii, multe ţări au reglementări referitoare la suma şi durata împrumuturilor. Legile româneşti şi europene de protecţie a consumatorilor oferă acoperire esenţială împotriva taxelor ascunse sau a amenzilor crescânde, obligând birourile de credit să comunice toate termenii creditului în mod transparent. Astfel, legile locale asigură că consumatorii iau o decizie informată bazată pe capacităţile lor financiare.

Sunt Reflectate în Scorul de Credit al Consumatorului?

Dacă vă îngrijorează faptul că obţinerea unui împrumut cu salariu poate afecta scorul dvs. de credit, în general nu este nimic de îngrijorat. De regulă, aceste împrumuturi sunt emise pe o bază semi-oficială şi nu se reflectă în ratingul de credit al consumatorului. Creditorii online raportează rar la bănci şi nu împărtăşesc informaţii nici măcar atunci când consumatorii nu respectă data de rambursare.

Includerea împrumutului în scorul de credit are loc doar atunci când consumatorul refuză să-şi ramburseze împrumutul, iar datoria este transferată la colectorii de datorii. În acest caz, înregistrările sunt păstrate timp de maximum 10 ani. După această perioadă, ele sunt şterse din înregistrările financiare, spre deosebire de alte împrumuturi de la bănci care rămân în mod obişnuit pe viaţă.

Tratând Problemele de Rambursare

Nimeni nu crede că nu va putea să-şi ramburseze împrumutul în momentul în care îl obţine, dar o verificare a realităţii poate fi sumbră pentru împrumutaţi. În timp ce există un sistem bine dezvoltat de protecţie a consumatorilor în UE care acoperă împrumutaţii obişnuiţi de la bănci în circumstanţe de viaţă nefericite, acesta nu acoperă utilizatorii de împrumuturi cu salariu. Prin urmare, chiar şi falimentul, boala gravă sau invaliditatea permanentă pot să nu fie considerate cauze rezonabile pentru ştergerea datoriei. De aceea, experţii recomandă să luaţi doar cât de mulţi bani aveţi nevoie pentru a acoperi golurile financiare urgente şi să rambursaţi împrumutul cu salariu cât mai curând posibil pentru a evita acumularea datoriei.

Cuvântul Final

 

După cum puteţi vedea, împrumuturile cu salariu nu sunt atât de înspăimântătoare sau ambiguu cum s-ar putea părea la început. Această asistenţă financiară este utilă pentru mulţi oameni care trăiesc doar din salariul lunar şi poate fi cu adevărat de ajutor în cazul unor provocări financiare pe termen scurt. Cu toate acestea, este vital să luaţi în considerare toate riscurile asociate acestei soluţii şi să solicitaţi împrumuturi online doar dacă aveţi o sursă regulată de venit pentru a le rambursa la timp.