Cu o săptămână înainte ca Bruxelles-ul să spună stop pentru cheltuirea banilor europeni alocaţi pentru perioada 2007-2013, România este încă la un grad de absorbţie de doar 60%. Avem peste 700 de proiecte care nu sunt încă gata, în valoare de 4,3 miliarde de euro. Doar o parte pot fi trecute pe exerciţiul financiar următor. Pentru restul, statul va fi nevoit să găsească bani.

Ministerul Fondurilor Europene speră să recupereze pe ultima sută de metri ce nu s-a făcut în ani de zile.

„Ne dorim să creştem această absorbţie de la 60%, măcar la 70% să ajungem. Avem peste 6000 de facturi în casă pe care am încercat să le plătim. O parte dintre ele este urgent a fi finalizate până la finalul anului pentrru ca beneficiarii să-şi plătească furnizorii. Vom face plăţi şi în primul trimestru din 2016”, spune Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene.

Peste 700 de proiecte finanţate din bani europeni nu sunt gata. Pentru 84 dintre ele, cu o valoare de peste 3,7 miliarde de euro, România vrea să ceară bani şi din următorul exerciţiu financiar.

Aproape jumătate sunt proiecte pentru autostrăzi, drumuri şi cale ferată. Pe listă se află şi autostrada demolată Cunţa-Sălişte, parte a autostrăzii Orăştie-Sibiu.

 Pentru alte 617 proiecte, autorităţile vor trebui să găsească în vistieria statului aproape 1,2 miliarde de euro ca să le termine. Ca să nu dăm înapoi şi ce am cheltuit deja, avem două soluţii: fie terminăm proiectele până în iunie, fie le declarăm nefuncţionale.

Ministrul fondurilor europene vrea simplificarea procedurilor. În plus, de la mijlocul lunii ianuarie, proiectele europene se vor depune online.

Digi 24