Războiul din Ucraina va afecta şi Ploieştiul, dar şi pe foarte mulţi ploieşteni şi prahoveni. Foarte multe ministere şi instituţii publice au contracte pentru furnizarea de combustibili cu LukOil Ploieşti, iar renunţarea la aceste contracte va afecta şi salariaţii companiei. Vom asista, probabil, la scăderea salariilor, dar şi la o gaură semnificativă în bugetul municipiului Ploieşti. Este ştiut faptul că Lukoil este unul dintre cei mai mari contributori la bugetul local, prin taxele şi impozitele plătite lunar, estimările fiind că peste 3000 de familii din Ploieşti au venituri din compania rusească.

Întrebat, duminică seară, într-o conferinţă de presă, dacă Ministerul Afacerilor Interne sau instituţii din subordinea acestuia au contracte cu companii ruse de furnizare de carburant, Lucian Bode a răspuns că, în opinia sa, aceste contracte “trebuiesc sancţionate şi revizuite” în spiritul sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană, şi nu numai, Federaţiei Ruse.

“Noi am demarat o analiză la nivelul Ministerului şi categoric ne vom conforma deciziilor luate la nivel european. Ţara noastră va transpune aceste decizii în practică şi evident că orice astfel de contract, dacă este – şi din punctul meu de vedere este în categoria celor care trebuiesc sancţionate şi revizuite – fără doar şi poate o vom face. Cred că ar fi chiar potrivit să fim printre primii care facem acest lucru şi să dăm un exemplu”, a afirmat ministrul de Interne.

România finanţează războiul Rusiei prin Lukoil. Oligarhul Vagit Alekperov, preşedintele companiei petroliere Lukoil, a pierdut peste şase miliarde de dolari după deprecierea bursieră a companiei sale, ca efect al invadării Ucrainei de către Rusia. O decizie luată de prietenul său, Vladimir Putin.

Printre instituţiile-cheie care au semnat contracte cu Lukoil se află Ministerul Apărării Naţionale, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul de Pază şi Protecţie. Alte sute de contracte au fost semnate cu administraţiile locale şi companiile de stat româneşti.