Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat o valoare în creştere a produsului intern brut (PIB) pentru trimestrul al doilea din acest an cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit News.ro, este cea mai mare creştere din 2008 încoace.

Valoarea PIB-ului a fost revizuită în urcare, de la 323,1 miliarde de lei, în urmă cu o lună, până la 325,57 miliarde de lei, în datele publicate de INS vineri. Creşterea economică din prima jumătate a anului a depăşit atât estimările analşiştilor, cât şi prognozele oficiale.

Economia a fost în principal susţinută în prima jumătate a anului din consum. În trimestrul al doilea, trei sectoare au avut o contribuţie determinantă la creşterea economică, arată detaliile publicate de INS.

Astfel, activitatea din agricultură a crescut cu 17,9% faţă de trimestrul al doilea din 2015, sectorul informaţii şi comunicaţii a avansat cu 17,3%, iar comerţul – cu 11,9%.

Estimările Fondului Monetar Internaţional (FMI) susţin că economia României va creşte cu 5% în acest an şi cu 3,8% în 2017.

Prognoza FMI arată că România are economia cu cea mai importantă creştere din Europa. În medie, economia europeană va creşte cu 2% în acest an şi cu 1,8 la sută anul viitor, în timp ce ţările emergente de pe Bătrânul Continent vor înregistra progrese economice de 3,3%, respectiv 3,1%.