Centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi. E o chestiune de câteva săptămâni până când autorităţilor vor lua această decizie. În acest context, specialiştii vin şi cu un sfat pentru români, să nu-şi mai monteze centrale pe gaz. Pe termen lung, gazul va fi mai costisitor decât energia electrică.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat la finalul anului trecut că centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi din luna ianuarie sau februarie, cel târziu. Ministrul a precizat că la începutul lui 2022 ar putea exista actul normativ privind această măsură. Lucrurile se vor schimba doar pentru construcţiile noi.

Răzvan Nicolescu, expert în energie şi fost preşedinte al Agenţiei Europene pentru Reglementare în Energie, a precizat, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că recomandarea sa este ca românii să nu-şi mai pună centrale, pentru că pe termen mediu si lung vor avea de pierdut.

"Oraşele interzic noile centrale, cum este la Cluj, şi din punctul meu de vedere e absolut corect ceea ce fac. Dar în acelaşi timp statul alocă bani pentru construirea de noi conducte, care să conecteze noi localităţi la gaze naturale, oamenii urmând să-şi cumpere centrale pe gaz, pentru ca apoi să renunţe la ele sau să plătească taxe? Trebuie puţin mai multă coerenţă în ceea ce facem", a transmis Răzvan Nicolescu.

"Să nu-şi mai pună centrală pe gaz, pentru că pe termen mediu şi lung vor avea de pierdut. E sfatul pe care l-am dat celor mai apropiate persoane, chiar dacă din calculele economice poate să pară o soluţie mai bună o centrală pe gaz decât pe electric. Dar cei care vor instala pe electric, vor avea de câştigat pe termen mediu şi lung", a mai precizat acesta.

Întrebat dacă românii (care ar opta pentru centrale electrice - n.r.) ar avea de câştigat doar din preţ sau e şi o chestiune de taxare, Nicolescu a răspuns: "Pe omul obişnuit îl interesează câţi bani scoate din buzunar. Că se duc sub formă de taxe sau factură e mai puţin important".